Laura Codruţa Kovesi, pusă oficial sub acuzare: „Nu am comis niciodată fapte penale”. SIIJ: Kovesi ar fi primit 268.689 lei de la Sebastian Ghiţă

15 februarie 2019, 09:49

Kovesi a făcut două cereri de recuzare, a procurorului de caz şi a şefului Secţiei speciale, pentru „afectarea imparțialității”, şi a plecat la Bruxelles, unde va susţine concursul pentru funcţia de procuror şef al Parchetului European.

Vineri seara, procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie au transmis că o acuză oficial pe Laura Codruţa Kovesi că ar fi primit peste 280.000 de lei de la Sebastian Ghiţă în legătură cu aducerea în ţară a lui Nicolae Popa. Ei anunţă urmărire penală in rem pentru favorizarea făptuitorului şi fals în declaraţii, în legătură cu un comunicat de presă emis de Parchetul General în ianuarie 2017. Acesta făcea referire la condiţiile aducerii în ţară a lui Nicolae Popa.

Codruta Kovesi a fost întâmpinată cu flori de protestatarii #Rezist. Le-a mulțumit, dar nu le-a primit.

Audierea a durat mai puțin de o oră. Kovesi a declarat la ieșire că a fost pusă sub învinuire și că a recuzat procurorul de caz și pe șeful acestuia.

Imediat după audiere, Kovesi a plecat la Bruxelles, unde își va pregăti audierea din Parlamentul European, din 26 februarie.

La Parchetul General a fost chemat, în calitate de martor în dosarul lui Kovesi, și fostul premier Victor Ponta.

Kovesi este acuzată pentru trei infracțiuni: luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă. În 2011, pe când era procuror general, ea i-ar fi solicitat lui Sebastian Ghiță să plătească o parte din factura pentru avionul care l-a adus din Indonezia pe fugarul Nicoale Popa, fostul director FNI.

Acum, Secția Specială de anchetă a magistraților consideră acea presupusă plată a lui Ghiță o mită dată lui Kovesi.

ACTUALIZARE Procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) susţin că Laura Codruţa Kovesi ar fi pretins şi primit, în cursul anului 2011, suma de 268.689 lei de la omul de afaceri Sebastian Ghiţă în legătură extrădarea fostului director al FNI Nicolae Popa.

ACTUALIZARE Fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost audiată ca suspect, la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie. Acuzaţiile sunt: abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. La audieri a fost citat în calitate de martor și fostul premier Victor Ponta, care a ajuns la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie, în jurul orei 9.00. Laura Codruţa Kovesi a declarat la ieşirea de la Parchetul General, că i s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect şi a depus două cereri de recuzare.

Ea a precizat că cererile de recuzare îi vizează pe procurorul de caz şi pe procurorul şef de secţie.

Laura Codruţa Kovesi, a declarat că nu a comis niciodată, dar niciodată, fapte penale. Kovesi afirmă că acuzațiile apărute în spațiul public sunt pure fabulații.

Alte declarații:

– Cu siguranță va exista o afectare a candidaturii mele. Eu voi merge mai departe. Mă voi prezenta la audieri în 26 februarie în Parlamentul European. Mai sunt niște etape de parcurs de către candidați, le voi parcurge și pe acestea.

– Nu am avut niciun fel de atribuții legate de extrădarea condamnatului Popa Nicolae. De extrădare s-a ocupat Poliția Română și Ministerul Justiției.

– Nu am discutat niciodată cu nimeni despre dosare penale, nu am discutat cu Sebastian Ghiță despre extrădare. Nu am participat la întâlniri în afara cadrului instituțional.

– Nu am vorbit niciodată nici la telefon, nici prin mail, nu am folosit mailul cucuveaua.

– Nu este nicio coincidenţă. De doi ani şi jumătate sunt hărţuită. Plângeri penale, acţiuni disciplinare. Am 4 acţiuni disciplinare, am 18 dosare penale. Nu sunt singura în această situaţie. Toţi cei care şi-au făcut treaba în magistratură au probleme.

ACTUALIZARE Laura Codruța Kovesi a ajuns la sediul Parchetului General, unde urmează a fi audiată de procurorii Secţiei de investigare a magistraţilor.

La Parchet sunt prezenți mai multe zeci de manifestanți care scandează.

ACTUALIZARE ”Am fost citat ca martor, din fericire! Ultima dată când ne-am văzut eram în cârje şi eram inculpat, acum sunt pe picioarele mele şi martor. Ce mă întreabă, ce spun? Nu ştiu, că nu ştiu de ce am fost chemat. Ieri am fost citat. Eu pot să spun un singur lucru, pe care l-am spus de fiecare dată – şi anume am spus adevărul. Sunt procuror, sunt om al legii, eu ştiu că atunci când eşti întrebat ori în faţa unui judecător, ori a unui procuror spui adevărul. Nu o să mint pentru nimeni niciodată’‘, a declarat Ponta, la venirea la Parchetul General.

El a arătat că nu se consideră o victimă. ”Nu sunt deloc o victimă. Sunt citat ca martor”, a adăugat fostul premier, întrebat dacă a fost chemat în calitate de victimă a Laurei Codruţa Kovesi.

Totodată, Ponta a spus că nu ştie dacă Laura Codruţa Kovesi se va prezenta vineri la audierile de la Parchetul General.

”Nu ştiu, aveţi impresia că am rămas în relaţii să o întreb? Nu ne sunăm”, a precizat el.

_____________________________________________

Laura Codruța Koveși este așteptată la audieri în calitate de suspect la ora 13.00. Fosta șefă a DNA a afirmat că va veni la audieri, deși are bilet de avion pentru a pleca la Bruxelles, unde ar trebui să susțină interviul pentru funcția de șef al Parchetului European.

Kovesi susține că se încearcă blocarea candidaturii ei la Parchetul European și că este o răzbunare pentru că a dat Guvernul in judecata la CEDO, după ce a fost demisă.

Adina Florea, procurorul care instrumentează cazul, afirmă că respectă strict legea. Iar, dacă nu vine la audiere, Laura Codruta Koveşi poate fi adusă cu mandat.

Procurorii de la Secția de anchetare a magistraților au deschis dosarul în care Laura Codruța Kovesi e acuzată de abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă în decembrie anul trecut, după ce fugarul Sebastian Ghiță a formulat un denunț împotriva ei.

Acesta o acuză pe Kovesi că ar fi primit mită atunci când i-ar fi cerut să plătească o parte din factură pentru aducerea în țară a fostului director FNI, Nicoale Popa, din Indonezia, în 2011.

Poliția a anunțat oficial încă de anul trecut că a plătit 52.000 de euro pentru închirierea aeronavei care l-a adus pe Nicolae Popa de la Jakarta.

Ghiță susține însă că și el a plătit 68.000 de euro, la cererea lui Kovesi, care era procuror general. „O firmă din Ploieşti a plătit, la rugămintea mea, 68.000 de euro, la cererea Laurei Kovesi, tot pentru aceeaşi cursă.

O plată de peste 52.000 de euro făcută de Poliţie ar fi durat mult ca procedură şi ar fi avut nevoie de suplimentări bugetare”, a susținut Ghiță în decembrie, potrivit RTV.

Acuzațiile lui Ghiță au stat la baza învinuirii Laurei Codruța Kovesi. Fosta șefă a DNA a relatat cum a primit ieri aseară citația de la un polițist, pentru a se prezența vineri la audieri, la Parchetul General.

Adina Florea, procurorul de caz, a respins acuzațiile lui Kovesi și a avertizat-o că dacă nu se prezintă la audieri, poate fi adusă cu mandat.

Laura Codruța Kovesi Kovesi s-a plasat pe primul loc în preferințele juriului tehnic pentru poziția de procuror șef al Parchetului European. Pe 26 februarie, ea va fi audiată în Parlamentul European. Iar Kovesi voia să plece mâine la Bruxelles.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite