Laura Codruţa Kovesi, fără control judiciar. Înalta Curte i-a ridicat interdicțiile impuse de Secția de anchetare a magistraților

3 aprilie 2019, 10:24

Ședința de judecată a durat peste două ore. Au fost doi procurori în sală, un reprezentant al Parchetului General și un procuror al Secției de investigare a infracțiunilor magistraților.

Laura Codruța Kovesi, fost procuror șef al DNA: „S-a admis contestația pe care am formulat-o și s-a dispus revocarea măsurii controlului. Am contestat faptul că această măsură a fost nelegală, am arătat în contestație toate motivele de nelegalitate, de netemeinicie, o să vedem motivarea”.

Deși are statut de urmărit penal, Laura Codruța Kovesi este în continuare puternic susținută de Bruxelles. Președintele Parlamentului European a cerut autorităţilor române să nu pună obstacole participării candidatei la toate fazele procedurii de procuror-şef european și a anunțat că va trimite o scrisoare oficială în acest sens.

ANTONIO TAJANI, președintele Parlamentului European: „Am aflat cu îngrijorare că candidata PE la funcția de procuror șef, d-na Laura Codruța Kovesi, a fost pusă de autoritățile române sub control judiciar, ce înseamnă limitarea libertății sale personale, nu poate să părăsească țara fără autorizație, trebuie să se prezinte la poliție și nu poate să facă declarații de presă. Pe baza principiului neingerinței și neimplicării în activitățile autorităților judiciare și cerând respectarea prezumției de nevinovăție, doresc să exprim preocuparea PE în legătură cu situația astfel creată și repet clar că d-na Kovesi rămâne candidata noastră și se bucură de încrederea noastră și de sprijinul nostru.”

Tudorel Toader, ministrul Justiției: „Nici factorul politic și nici alți factori, indiferent de natura internă sau externă, nu pot solicita începerea sau oprirea unei anchete”.

Și numărul doi în Comisia Europeană a declarat că Laura Codruța Kovesi este candidatul preferat de Parlamentul European pentru postul de procuror șef european.

FRANS TIMMERMANS, prim-vicepreședintele CE: „De-a lungul anilor am avut șansa să lucrez cu d-na Kovesi. Este un jurist de o foarte mare calitate, o persoană pe care o admir pentru curaj, iar din punctul de vedere al Comisiei, este foarte important ca ea să-și poată prezența și susține candidatura, pentru ca instituțiile europene să poată lua o decizie în deplină cunoștință de cauză a tuturor candidaților. Am transmis autorităților române această poziție în repetate rânduri, foarte clar și direct.”

Parlamentul European şi Consiliul UE sunt în proceduri de negociere pentru a numi primul procuror-şef european.

–––––––––––––––––––––––––––––-

ACTUALIZARE Laura Codruţa Kovesi nu mai are control judiciar. În consecinţă, are libertatea să plece şi din ţară. Decizia a fost anunțată de judecătorii Înaltei Curți, care au analizat interdicția impusă de Secția pentru Anchetarea Magistraților. Detalii are Andreea Anghel.

ACTUALIZARE „Admite plângerea formulată de Kovesi. Revocă măsura controlului judiciar. Definitivă”, este minuta Înaltei Curți.

ACTUALIZARE 16.40 La ieşire din sala de judecată, Laura Codruța Kovesi a declarat că nu poate oferi detalii, însă susţine că este ţinta unor atacuri pentru că „unii vor să fure nepedepsiţi”.

ACTUALIZARE 14.05 Laura Codruța Kovesi a ajuns la Înalta Curte. Fosta șefă a DNA nu a făcut nicio declarație.

Laura Codruța Kovesi ar trebui să ajungă la Înalta Curte la ora 14.00. Își va expune punctul de vedere în fața judecătorilor de la Înalta Curte, iar procurorii vor prezenta  acuzațiile pentru care i-au impus controlul judiciar.

În cadrul controlului judiciar, fosta șefă a DNA nu are voie să vorbească cu presa, nu are voie să părăsească țara și nici să activeze ca procuror în cadrul Parchetului General – tocmai de aceea a contestat această măsură, luată de Secția de Investigare a Infracțiunilor magistraților săptămâna trecută.

Acest dosar a fost deschis ca urmare a unui denunț depus de Sebastian Ghiță, care a susținut că Laura Codruța Kovesi ar fi luat mită peste 200 de mii de lei ca să-l aducă în țară pe infractorul Nicolae Popa.

Fosta şefă a DNA este acuzată de luare de mită, abuz în serviciu şi mărturie mincinoasă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite