Laura Codruța Kovesi, pregătită să îi investigheze pe cei care încalcă sancțiunile impuse Rusiei

Laura Codruța Kovesi
Laura Codruța Kovesi
2 martie 2023, 10:11

Parchetul european este însărcinat să investigheze orice infracțiune financiară a afectat UE, ceea ce înseamnă adesea urmărirea bandelor criminale internaționale și a operațiunilor sofisticate de fraudă transfrontalieră în materie de TVA.

UE a impus Moscovei zece pachete de sancțiuni economice, în urma declanşării războiului în Ucraina, iar Kovesi vrea să îi urmărească pe cei care eludează măsurile pentru a alimenta mașina de război a Rusiei.

„Acesta este un lucru pe care Comisia ne-a cerut-o deja – dacă ne putem ocupa de ei. Iar răspunsul nostru a fost: ‘Da, putem face acest lucru. Suntem pregătiți să o facem'”, a declarat ea.

„Avem procurori specializați. Avem birouri în 22 de state membre. Suntem singurul instrument disponibil în acest moment la nivel european care poate lupta cu acest tip de infracționalitate”.

Kovesi a fost de fapt primul demnitar UE care a vizitat Ucraina după invazia rusă și a semnat cu autoritățile de la Kiev un acord pentru schimb de informații despre cazurile de fraudă din Ucraina legate de fondurile UE, întrucât țara a primit recent statut de candidat la aderare și urmează să primească fonduri pre-aderare.

„Avem un contact destul de solid cu parchetul general ucrainean și așteptăm noua competență potențială a EPPO” pentru a colabora mai strâns cu colegii de la Kiev, a declarat Kovesi.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite