Laura Codruța Kovesi: Modificările vor produce efecte şi din perspectiva nerecuperării prejudiciului. Vor afecta lupta împotriva corupţiei

1 februarie 2017, 11:12

Şefa DNA a declarat, miercuri, într-o Ediţie specială la TVR 1 că îi este foarte greu să explice de ce din toate articolele Codului penal au fost modificate patru articole peste noapte.

Laura Codruţa Kovesi a declarat că aseară i s-a cerut un puct de vedere pe această Ordonanţă de Urgenţă şi în timp ce îşi scria punctul de vedere a aflat că  ordonanţa a fost votată în şedinţa de Guvern.

Şefa DNA a spus că în cursul zilei de astăzi, a convocat Colegiul de conducere al DNA, unde vor participa toți procurorii cu funcții de conducere din structura centrala, dar și din structura teritorială, tocmai pentru a analiza riscurile intrării în vigoare a acestor modificări și efectele directe pe care le vor avea asupra fiecărui dosar.

Întrebată cum va afecta această ordonanţă activitatea DNA, Laura Codruţa Kovesi a declarat că, în acest moment, sunt în investigare peste 2.151 de dosare care au ca obiect infracțiunea de abuz în serviciu. În ultimii trei ani, DNA a trimise în judecată peste 1.170 de persoane fizice și peste 30 de persoane juridice pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu șiă în aceste dosare în care s-au făcut trimiterile în judecată prejudiciile stabilite se ridică la suma de peste un miliard de euro, a declarat Kovesi.

Aceste modificări vor produce efecte asupra dosarelor care sunt în investigare, asupra dosarelor care sunt în curs de judecată atât din perspectiva stabilirii unei răspunderi penale, dar mai ales din perspectiva nerecuperării prejudiciului pentru situaţia în care fapta este dezincriminată, sau modificările care vor fi aduse vor duce la o încetare a proceselor (…) Vor afecta în mod grav lupta împotriva corupţiei, care tinde să devină irelevantă, a mai declarat Laura Codruţa Kovesi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite