Laura Codruța Kovesi: Protocolul cu SRI nu e de colaborare, ci de cooperare instituțională. S-a aplicat și când Daniel Morar a condus DNA

3 aprilie 2018, 10:41

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat că protocolul cu SRI nu e unul de colaborare, ci de cooperare instituțională, și s-a aplicat și când Daniel Morar a condus DNA.

Ea a mai spus că protocolul  “nu a dat drepturi în plus acestor două instituţii, ci a vrut să creeze practici unitare”

„Părțile cooperează potrivit competențelor și atribuțiilor prevăzute de lege. Protocolul nu a adăugat nimic la lege. Nu există noțiunea de echipă mixtă nicăieri în acest protocol, ci echipă comună, a explicat procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Dacă vorbim de o echipă mixtă, înseamnă că atunci când un procuror și un ofițer SRI fac o echipă mixtă, ei pot să facă aceleași operațiuni. În realitate, aceste echipe comune se desfășurau doar pentru desfășurarea de anumite activități. Ofițerii SRI nu administrau probe, nu audiau martori, nu făceau nici un fel de activități în cadrul dosarului penal, ci doar activități tehnice, prevăzute de lege. Atunci când procurorul solicita efectuarea unui filaj, pentru a prinde în flagrant o persoană, se întocmea această echipă comună, a mai spus Kovesi.

Procurorul șef al DNA a adăugat că protocolul de cooperare a DNA cu SRI s-a aplicat și atunci când Daniel Morar a condus DNA.

„Cu aprobarea domnului Morar, protocolul a fost multiplicat și toți procurorii din subordine au primit copii. Există dovezi scrise că acest protocol s-a aplicat, iar Daniel Morar, în calitate de procuror general, nu a denunțat niciodată acest protocol, ca fiind ilegal” – a declarat Laura Codruța Kovesi.

Fostul procuror şef al DNA, Daniel Morar, a declarat, luni pentru blogul jurnalistei Sorina Matei, că imediat după ce i s-a adus la cunoştinţă protocolul SRI-PÎCCJ a anunţat-o pe Laura Codruţa Kovesi, procuror general la acea vreme, că nu îl va respecta, unele dintre dispoziţii încălcând legea.

Daniel Morar a condus DNA în perioada 2005-2012.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite