Laserul Eli-Np a atins 10 PetaWatts. Ioan Dâncuș: Dacă am folosi pointere uzuale pentru o asemenea putere, ar fi nevoie de bugetul SUA pe câteva de sute de ani

Premieră mondială la Magurele. Laserul Eli-Np a atins 10 PetaWatts. Este cea mai mare putere din lume, echivalentă cu 10 la sută din puterea soarelui. Sau, dacă va puteți imagina mai ușor, reprezintă de 1000 de ori capacitatea întregii rețele de electricitate din lume.

13 Martie 2019, 11:53 (actualizat 13 Martie 2019, 19:17) Știrile TVR |
Premieră mondială la Măgurele
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Ioan Dâncuș, cercetător științific, şeful Departamentului de Lasere ERA1, High-Power Laser System - ELI, Măgurele a explicat ce înseamnă puterea de 10 PetaWatts, pe care a atins-o laserul: Un pointer laser uzual, produce o putere care este aproximativ un miliWatt, Dacă ar fi să folosim astfel de pointere ca să creăm puterea laserului Eli-Np ar trebui să folosim 10 triliarde de pointere laser. Triliardul este o mie de miliarde de miliarde. Dacă am încerca să ne imaginăm că am vrea să facem un astfel de laser folosind un pionter, ar trebui să folosim bugetul SUA pe o perioadă de câteva de sute de ani și ar ieși un dispozitiv mai mare decât suprafața Pământului.

Ioan Dâncuș spune că acest laser răspunde la două mari chemări ale noastre: curiozitatea- să înțelegem mai bine ce se întâmplă cu universul din jurul nostru, și creativitate.

În acest moment, laserul funcționează. Nu e Războiul Stelelor, nu se aude niciun pif-paf, se văd doar câteva informații foarte importante pentru noi. Pentru noi, echipa tehnică, acest sistem e ca un organism viu. E de o complexitate fenomenală. Conține mii de componente optice, mii de componente electronice. Important e la ce vom folosi acest laser. Vom folosi acest laser ca să răspundem la două mari chemări ale noastre: curiozitate - să înțelegem mai bine ce se întâmplă cu universul din jurul nostru, și creativitate: să dezvoltăm ceva prin care să ajutăm omenirea să trăiască mai bine. Vom merge spre înțelegerea universului, spre înțelegerea materiei din univers, de la materia întunecată, până la structura nucleară. Iar în zona de creativitate, vom încerca să construim aplicații, de la medicină, până la știința materialelor. Aici vom fi capabili să testăm astfel de materiale inclusiv pentru călătoriile în cosmos.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 29°C
IASI 30°C 28°C
CLUJ 29°C 27°C
CONSTANTA 27°C 27°C
CRAIOVA 25°C 29°C
BRASOV 26°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI