Laserul de la Măgurele, parţial blocat. Cercetătorii români se judecă cu partenerii europeni pentru un accelerator de particule

Cel mai puternic laser din lume este cel de la Măgurele! Dar proiectul fanion al cercetării românești a ajuns în impas. Institutul român se judecă cu partenerii europeni fiindcă aceștia nu au livrat un accelerator de particule unic în lume. Motivul invocat este că sala de experimente ar fi fost construită prost. România riscă să piardă 60 de milioane de euro.

07 Februarie 2019, 23:56 (actualizat 07 Februarie 2019, 23:59) Știrile TVR |
Laserul de la Măgurele, parțial blocat
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Instititul de Fizică și Energie Nucleară de la Măgurele a reziliat contractul cu "EuroGammaS", consorțiu internațional condus de italieni.

Cercetătorii români reclamă că nu au primit sistemul de fascicul Gamma, tehnologie indispensabilă pentru extinderea experimentelor.

Consorțiul european a contestat rezilierea contractului în instanță. Și motivează că nu a furnizat echipamentele la timp din cauza unor probleme în camera experimentală.

Contactați de Știrile TVR, italienii nu au dorit să facă niciun comentariu.

Cercetătorii români cred că la mijloc sunt alte interese, iar acum vor să caute un alt furnizor de echipamente ca să extindă experimentele.

Testele făcute chiar azi au demonstrat că la Măgurele este cel mai puternic laser din lume: s-au obținut 7 petawatti, adică 10% din puterea soarelui concentrată într-o rază.

Blocajul unuia dintre cele mai mari proiecte de cercetare europeană stârnește îngrijorare la cel mai înalt nivel.

Comisarul European Corina Crețu speră că proiectul fanion al cercetării românești și chiar europene va fi salvat.

România riscă să piardă 60 de milioane de euro din bani europeni dacă acceleratorul de particule nu va fi instalat până în 2020.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 13°C
IASI 6°C 13°C
CLUJ 9°C 13°C
CONSTANTA 13°C 18°C
CRAIOVA 8°C 14°C
BRASOV 11°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI