Laserul de la Măgurele, parţial blocat. Cercetătorii români se judecă cu partenerii europeni pentru un accelerator de particule

7 februarie 2019, 23:56

Instititul de Fizică și Energie Nucleară de la Măgurele a reziliat contractul cu „EuroGammaS”, consorțiu internațional condus de italieni.

Cercetătorii români reclamă că nu au primit sistemul de fascicul Gamma, tehnologie indispensabilă pentru extinderea experimentelor.

Consorțiul european a contestat rezilierea contractului în instanță. Și motivează că nu a furnizat echipamentele la timp din cauza unor probleme în camera experimentală.

Contactați de Știrile TVR, italienii nu au dorit să facă niciun comentariu.

Cercetătorii români cred că la mijloc sunt alte interese, iar acum vor să caute un alt furnizor de echipamente ca să extindă experimentele.

Testele făcute chiar azi au demonstrat că la Măgurele este cel mai puternic laser din lume: s-au obținut 7 petawatti, adică 10% din puterea soarelui concentrată într-o rază.

Blocajul unuia dintre cele mai mari proiecte de cercetare europeană stârnește îngrijorare la cel mai înalt nivel.

Comisarul European Corina Crețu speră că proiectul fanion al cercetării românești și chiar europene va fi salvat.

România riscă să piardă 60 de milioane de euro din bani europeni dacă acceleratorul de particule nu va fi instalat până în 2020.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite