Lascăr Zamfirescu, ultimul coleg de clasă al Regelui Mihai, a murit la vârsta de 98 de ani

S-a stins ultimul coleg de clasa palatină și prieten al Regelui Mihai. Lascăr Zamfirescu împlinise 98 de ani sâmbăta trecută. Provenea dintr-o familie de scriitori și diplomați. Era nepotul lui Duiliu Zamfirescu, vorbea 5 limbi străine și a fost un remarcabil inginer. Nepoata lui a declarat pentru TVR că, în această după-amiază, a cerut să fie pregătit pentru a merge la palat, iar la scurt timp a plecat dintre noi.

27 Mai 2020, 19:33 (actualizat 27 Mai 2020, 20:49) |
A murit Lascăr Zamfirescu
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"Fiu al diplomatului Alexandru Zamfirescu şi nepot al scriitorului Duiliu Zamfirescu, Lascăr Zamfirescu s-a născut la Berlin, în 23 mai 1922. A început şcoala în Olanda, într-o instituţie religioasă, continuându-şi copilăria în capitalele mai multor ţări (Brazilia, Portugalia), unde tatăl său era trimis ca reprezentant al României.

Ajuns în ţară la vârsta de 14 ani, în 1936 el s-a alăturat Clasei Palatine, din anul al V-lea, până în clasa a VII-a (1939). În această perioadă, a devenit foarte apropiat Principelui Moştenitor Mihai, cei doi formând o prietenie care a rezistat peste decenii.

În vacanţele de vară, Lascăr Zamfirescu era la Roma, alături de tatăl său, fiind deseori invitat la Florenţa de Regina-Mamă Elena.

După absolvirea studiilor, la Colegiul Naţional “Sfântul Sava”, a devenit inginer în electromecanică, lucrând 11 ani în uzinele Malaxa, continuând pasiunea pentru inginerie de-a lungul vieţii.

În anul 1945, s-a căsătorit cu Elena Rosetti. Este cunoscut şi pentru că a fost fratele disidentei exilate Sanda Stolojan, pe care a apărat-o în faţa organelor de securitate.

După întoarcerea Regelui Mihai, cei doi au reluat legăturile, Lascăr Zamfirescu fiind devotat regelui şi prietenului său până la capăt.

Prin trecerea sa la cele veşnice, România pierde un tezaur viu al istoriei contemporane şi ultimul prieten din tinereţe care l-a cunoscut pe Regele Mihai în anii formării sale educaţionale", scrie Familia Regală a României pe pagina de Facebook.

Ultima întâlnire a lui Lascăr Zamfirescu cu Regele a avut loc în 19 noiembrie 2014, la Palatul Elisabeta, cu prilejul ultimelor Porți Deschise în prezența Majestății Sale. Despărțirea lor a avut loc în Sala Tronului, la catafalcul Măriei Sale, în decembrie 2017, iar ultima sa apariție publică a fost la Garden Party-ul din 10 Mai 2018.

Lascăr Zamfirescu a împlinit 98 de ani sâmbătă, și nu a fost bolnav.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 7°C
IASI 5°C 1°C
CLUJ 3°C -1°C
CONSTANTA 6°C 4°C
CRAIOVA 7°C 5°C
BRASOV 3°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI