Lăsata Secului de carne, pentru creștinii ortodocși. Postul Paștelui începe pe 2 martie
În termeni mai neortodocși, astăzi a fost o zi a „exceselor” pentru cei care și-au propus să țină Postul Paștelui. Ultima zi dinaintea urcușului duhovnicesc în care au putut să mănânce carne și să consume un pahar cu vin.
De mâine, timp de o săptămâna, credincioșii pot mânca doar produse lactate, vegetale, dar și pește.
Potrivit tradiției, în zonele rurale, înainte de Postul Paștelui, se organizau petreceri. Localnicii mâncau pe săturate din bucatele de care nu se mai puteau atinge în post. Pentru că obiceiurile se păstrează și astăzi, nutriționiștii fac apel la cumpătare.
Preoții ne avertizează însă că postul care se rezumă doar la o dietă a trupului este nul din punct de vedere religios.
Postul Paștelui ține 40 de zile și este cel mai aspru din timpul anului. Anul acesta începe în 2 martie și ține până pe 18 aprilie.