Laptele s-ar putea ieftini cu peste 20%, din mai. Crescătorii de animale se tem că preţurile de achiziţie vor scădea şi mai mult şi avertizează că riscă să intre în faliment

29 aprilie 2023, 19:01

Laptele se vinde în hipermarketuri la preţuri între 5 şi 10 lei litrul, în funcţie de producător. Cele mai ieftine sunt mărcile proprii ale magazinelor.

În baza acordului voluntar între marile reţele comerciale, procesatori şi autorităţi, doar laptele românesc mai scump de 7 lei pe litru ar urma să se ieftinească cu minimum 20%. Reducerea se aplică din luna mai, pentru jumătate de an.

Laptele s-a aflat în topul produselor care s-au scumpit în ultimul an. De exemplu, în martie, preţurile au fost ţn medie mai mari cu 30% decât în perioada similară a anului trecut.

Comercianţii şi procesatorii ar urma să coboare preţurile, fiecare, cu câte 10%. Iar Consiliul Concurenţei a anunţat că toate marile reţele comerciale sunt dispuse să participe la acordul voluntar.

Procesatorii avertizează că unele fabrici de lactate nu vor putea să coboare preţurile cu 10%. Reducerea s-ar răsfrânge asupra fermierilor.

Unii comercianţi au început deja să ieftinească produsele lactate pentru a relansa consumul.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite