Lapte de vacă sau vegetal? Cercetătorii au analizat care este mai sănătos

Lapte de vacă sau vegetal? Cercetătorii au analizat care este mai sănătos
Lapte de vacă sau vegetal? Cercetătorii au analizat care este mai sănătos
16 noiembrie 2022, 11:34

„Laptele este uimitor din punct de vedere nutrițional, deoarece un mamifer tânăr poate trăi doar cu lapte timp de mai multe luni și poate crește”, a declarat pentru CNN cercetător  în domeniul nutriției, Dr. Walter Willett. „Dar asta nu înseamnă neapărat că este un aliment optim pentru întreaga noastră viață„, adaugă acesta.

Cercetătorul Dr. Walter Willett și colegul său, Dr. David Ludwig, au abordat subiectul laptelui și al sănătății umane într-o analiză din 2020, pentru The New England Journal of Medicine. Aceștia au explicat toate preconcepțiile generale pe care oamenii le au despre lapte și produsele lactate.

Te ajută laptele să crești?

Dr. Walter Willett spune că laptele îi ajută pe copii să crească mai înalți, însă odată cu acest lucru vine și serie de probleme de sănătate la care oamenii înalți sunt predispuși. Studiile arată că există o asociere între înălțime și un risc crescut de multe tipuri de cancer și probleme pulmonare. Persoanele înalte par să aibă mai puține boli de inimă, dar prezintă un risc mai mare de fibrilație atrială, sau bătăi neregulate ale inimii, și vene varicoase.

Intoleranța la lactoză – care este cauza?

Studiile estimează că 68% din populația lumii ar putea fi sensibilă la lapte, ceea ce duce la balonare, crampe și dureri abdominale. Dr. Willett explică acest lucru „Laptele și produsele lactate erau consumate în principal în țările din nordul Europei, iar cea mai mare populație a lumii nu consumă lapte după copilărie”.

Hormonii și antibioticele din lapte. Cât de dăunători sunt?

Dr. Walter Willett precizează că vacile de lapte sunt aproape întotdeauna gestante și asta crește nivelul de hormoni din lapte. Pentru a crește producția de lapte, a spus el, vacile din ziua de azi sunt, de asemenea, crescute pentru a produce niveluri mai ridicate de factor de creștere asemănător insulinei 1 sau IGF-1. Un exces de IGF-1, la oameni, a fost asociat cu rezistența la insulină, cancerul și poate juca un rol în declinul legat de vârstă.

Ajută laptele la pierderea în greutate?

Laptele cu conținut scăzut sau fără grăsimi este, în mod evident, o alegere de băutură mai sănătoasă decât sucurile zaharoase sau dietetice, ceaiurile și alte băuturi procesate de pe piață. Dar studiile privind produsele lactate au arătat că doar iaurtul este asociat cu o creștere mai mică în greutate.

Dr. Willett explică că „dovezile disponibile nu găsesc niciun avantaj clar în consumul de lapte degresat în loc de lapte integral pentru controlul greutății la adulți sau copii”. O revizuire de meta-analiză din 2020 a constatat chiar că laptele integral poate contribui la mai puțină obezitate infantilă.

Dr. Willett atrage atenția asupra obiectivului de 250 de grame sau 1 cană de lactate pe zi stabilit de Comisia EAT-Lancet, care încearcă să creeze o dietă universală care să fie sănătoasă și durabilă.

„Acea porție zilnică este probabil mai bună ca iaurt neîndulcit sau poate brânză, iar apoi, dacă doriți, puteți adăuga unele alternative lactate pe bază de plante„, a spus acesta. „Cred că, din punctul de vedere al sănătății și al mediului, acesta este un punct de plecare rezonabil”.

Piața pentru laptele pe bază de plante explodează datorită interesului crescut pentru o variantă mai sănătoasă. „Aproape toate nucile, precum și legumele și cerealele devin opțiuni pentru laptele vegetal. Cea mai recentă alternativă pe care am găsit-o este laptele de banane”, a declarat expertul în nutriție Christopher Gardner, profesor de cercetare în medicină la Centrul de Cercetare pentru Prevenție Stanford din California. Acesta a găsit până în prezent mai multe variante de lapte: pe bază de leguminoase, de nuci, de semințe, de cereale și un lapte pe bază de cartofi.

Laptele vegetal sau cel convențional?

Din punct de vedere nutrițional, fiecare categorie de lapte alternativ are avantaje și dezavantaje în comparație cu lactatele, susține Christopher Gardner.

Calciul: Lactatele sunt câștigătoare aici, dar producătorii de lapte vegetal au rezolvat această problemă prin adăugarea de calciu pentru a aduce laptele lor la cel puțin 300 de miligrame, care este nivelul de calciu din lactate, a spus expertul.

Proteine: Soia și laptele făcut din mazăre, de exemplu, au la fel de multe proteine ca și lactatele – aproximativ 8 grame de proteine în fiecare pahar, spune Gardner. Dar și alte tipuri de lapte pe bază de leguminoase sunt alegeri bune.

Grăsimi, sodiu și colesterol: În comparație cu colesterolul alimentar din lactatele integrale, majoritatea laptelui vegetal reprezintă o alegere bună – alimentele vegetale nu au niciodată colesterol alimentar, susține expertul. Nivelurile de sodiu sunt relativ egale între laptele vegetal și produsele lactate, iar grăsimile saturate sunt scăzute.

Îndulcitori aditivi: Lactatele au propriul lor îndulcitor încorporat, lactoza, zahărul care multora le deranjează stomacul. „În cazul laptelui cu lactoză, aceasta reprezintă un zahăr natural al laptelui și, prin urmare, este inclusă ca parte a conținutului total de zahăr, dar nu este considerată un zahăr adăugat”, spune Gardner.

Laptele vegetal nu are un astfel de avantaj, iar aici este locul în care nutriția se poate împiedica. În general, versiunile originale ale laptelui de migdale, de soia și de nucă de cocos au toate adaos de zahăr din trestie pentru a fi la fel de dulci ca produsele lactate. Opțiunile de vanilie au și mai multe zaharuri adăugate, iar cele de ciocolată sunt cele mai multe, ne explică expertul în nutriție.

Impactul producției de lapte asupra mediului

Potrivit analizei organizației non-profit Global Change Data Lab nu se știe exact care tip de lapte este cel mai inofensiv din punct de vedere al producției. Orezul are cel mai mic impact asupra utilizării terenurilor, migdalele au cel mai mic impact asupra emisiilor de gaze cu efect de seră. Soia are cel mai mic impact asupra utilizării apei dulci și a eutrofizării, care este contaminarea unui corp de apă cu nutrienți care provoacă creșterea excesivă a plantelor și algelor. Laptele de ovăz se situează undeva la mijloc.

Impactul industriei produselor lactate provenite de la animale este simțitor mai mare decât al alternativelor vegane. Aceasta utilizează aproximativ de zece ori mai mult teren și de două până la 20 de ori mai multă apă decât producția de lapte de soia, de ovăz, de migdale sau de orez, potrivit unei analize a studiului din 2018, realizată de Global Change Data Lab și de Universitatea Oxford din Regatul Unit.

Lactatele creează de, aproximativ, trei ori mai multe emisii de gaze cu efect de seră, a constatat analiza. Râgâielile și rahatul de la animalele rumegătoare, cum ar fi bovinele, ovinele și caprele, generează metan, un gaz cu efect de seră de 80 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon în încălzirea planetei, într-un interval de 20 de ani, precizează Programul ONU pentru Mediu.

Progresele înregistrate în țări producătoare de lactate de top, precum China, Italia, Noua Zeelandă și Statele Unite, au crescut dramatic producția modernă de lapte de vacă – o vacă din SUA produce acum de patru ori mai mult lapte decât o vacă din India – reducând în același timp impactul animalului asupra mediului. Astfel, atât din punct de vedere nutrițional, cât și având în vedere impactul producției de lapte, alternativele vegetale sunt câștigătoare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite