Lansatoarele HIMARS au început să fie folosite de ucraineni în luptă. Primele imagini cu rachetele

Foto: Captură video
Foto: Captură video
24 iunie 2022, 15:23

„Activitatea a două lansatoare de rachete HIMARS poate fi deja evaluată pe linia frontului”, se arată într-o postare publicate pe contul de Twitter al publicației Ukraine 24.

„Țara noastră a fost înzestrată cu (sisteme de) rachete capabile să lovească extrem de precis ținte ale Rusiei la o distanță de până la 80 de kilometri. O astfel de rază de acțiune plasează HIMARS în afara razei artileriei ruse, în timp ce (HIMARS) poate amenința direct bateriile de artilerie rusești”, se mai arată în postarea Ukraine 24.

Deşi Washingtonul s-a arătat iniţial reticent să transfere Ucrainei astfel de lansatoare multiple de rachete (ce pot lansa rachete ATACMS cu o rază de acţiune de 300 de kilometri), de teama că Ucraina ar putea lovi adânc în interiorul teritoriului rus şi ar putea escalada astfel conflictul, a acceptat totuşi să ofere Ucrainei patru lansatoare, dar cu rachete care au rază de acţiune mai mică, de circa 80 de kilometri, potrivit unui responsabil al Casei Albe.

Guvernul ucrainean a cerut insistent Occidentului să-i furnizeze armament greu, în special de piese de artilerie şi lansatoare multiple de rachete cu rază lungă de acţiune pentru a putea neutraliza artileria rusească.

Sosirea lansatoarelor HIMARS în Ucraina survine într-un moment în care armata ucraineană pierde teren în faţa trupelor ruse în estul ţării.

De asemenea, Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor militar suplimentar de 450 de milioane de dolari, a anunţat joi John Kirby, oficial care coordonează comunicarea Casei Albe pe probleme strategice.

Aceasta duce la „aproximativ 6,1 miliarde” de dolari suma totală a ajutorului militar oferit de Washington Kievului de la invadarea ţării de către Rusia şi la 6,8 miliarde de dolari de când Joe Biden este preşedinte, a afirmat Kirby.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite