Lansarea misiunii Artemis 1 spre Lună, anulată din cauza unei probleme tehnice. Următoare posibilă dată de lansare este vineri, 2 septembrie

Lansarea spre Lună a noii rachete gigantice dezvoltate de NASA a fost anulată luni din cauza unei probleme tehnice detectate la unul dintre motoarele principale ale vehiculului spaţial, a anunţat agenţia spaţială americană într-o transmisiune video în direct, amânând astfel, de facto, cu cel puţin câteva zile această misiune, informează AFP şi Reuters.

29 August 2022, 08:54 (actualizat 29 August 2022, 21:07) Știrile TVR |

ACTUALIZARE Următoarea dată posibilă de lansare este vineri, 2 septembrie, apoi o nouă fereastră de lansare va exista pe 5 septembrie. Însă problema tehnică înregistrată luni va trebui să fie mai întâi evaluată de echipele de ingineri de la NASA înainte de alegerea unei noi date, potrivit AFP.

Conform Reuters, numărătoarea inversă a fost oprită cu aproximativ 40 de minute înainte de lansare, care era programată la ora locală 08:33 (12:33 GMT) şi ar fi trebuit să aibă loc de la Kennedy Space Center din Cape Canaveral, Florida. Agenţia spaţială americană a menţionat o problemă detectată la unul dintre motoarele principale ale rachetei, după ce inginerii de la NASA au început să umple rezervoarele vehiculului spaţial cu un carburant special, alcătuit din oxigen lichid răcit la temperaturi foarte joase şi hidrogen.

ACTUALIZARE Lansarea are o întârziere neplanificată, deoarece echipa lucrează la o problemă apărută la motor. Este vorba de o scurgere de hidrogen lichid.

ACTUALIZARE S-a înregistrat o întârziere de o oră la alimentarea cu combustibil, dar NASA speră să o recupereze, a declarat fizicianul Claudiu Tănăsăilă la TVR INFO. "Ne aflăm în ceea ce se numește numărătoarea inversă, adică echipele de ingineri sunt la fața locului și monitorizează pregătirea vehiculului pentru zbor. Iar pregătirea vehiculului pentru zbor înseamnă în primul rând încărcarea lui cu combustibil. În această dimineață, ora României, a avut loc o întârziere la încărcarea cu combustibil pentru că, în zona unde se află racheta aveau loc descărcări electrice și asta nu vrem să se întâmple atunci când se alimentează cu hidrogen și cu oxigen racheta. A fost o întârziere de aproximativ o oră, NASA este încrezătoare că va putea să recupereze această întârziere și ora lansării rămâne 15.33 ora României. Însă nu estre exclus să mai apară și alte probleme tehnice. Chiar acum câteva minute a fost o problemă tehnică legată de o valvă din sistemul de alimentare cu hidrogen. Aceste lucruri mai pot apărea și nu va fi nimeni surprins dacă lansarea se va amâna cu câteva minute, zeci de minute. Fereastra de zbor este de ouă ore, deci dacă NASA nu lansează până la 17.33 se va amâna pentru o zi ulterioară. Problema este că în următoarele zile condițiile meteo se vor degrada și sunt șanse ca lansarea ulterior să fie amânată din motive meteorologice", a explicat fizicianul.

Zbor fără echipaj

Va fi un zbor de 42 de zile 3 ore și 20 minute, fără echipaj, iar scopul e de a vedea cum se comportă în spațiu întreg sistemul - adică racheta SLS - Space Launch System - și capsula Orion. Nu va avea loc aselenizarea propriu zisă.

Mike Sarafin, manager misiune Artemis: "E un zbor test, e un test de stres pentru capsula Orion şi pentru racheta de lansare. Întregul sistem e o creaţie nouă. O rachetă nouă şi o capsulă nouă care va duce oameni pe Lună la zborul următor. E ceva ce nu s-a mai făcut de mai bine de 50 de ani şi este incredibil de dificil."

 

 

Capsula Orion va fi propulsată până la Lună, şi chiar la 64.000 de kilometri mai departe. La o asemenea distanță nu a ajuns, până acum, niciun vehicul spațial care poate transporta echipaj uman. La revenirea în atmosfera terestră, scutul termic va trebui să suporte o viteză de aproape 40.000 de kilometri pe oră şi o temperatură pe jumătate la fel de caldă ca suprafaţa Soarelui.

James Free, administrator dezvoltare sisteme explorare, NASA: "E o misiune foarte riscantă. Avem obiective simple, dar ambiţioase. Să plasăm vehiculul pe orbită, să-l aducem înapoi acasă şi să înţelegem cum operează sistemele. Trebuie să înţelegem cum se comportă scutul termic la reintrare şi trebuie să recuperăm vehiculul."

Meteorologii NASA sunt de părere că sunt 70 la sută șanse ca lansarea să aibă loc în intervalul programat. În zona Cape Canaveral au avut loc descărcări electrice în ultimele ore, însă acestea nu reprezintă o problema, afirmă meteorologii.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 4°C 3°C
CLUJ 6°C 7°C
CONSTANTA 6°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 6°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI