Lampă UV pornită în timpul orelor, la un liceu din Galați. Patru elevi au ajuns la spital

17 februarie 2021, 12:05

28 de elevi de clasa a patra învață într-o sală care aparține de Liceul Emil Racoviță din Galaţi, pentru că școala lor a intrat în reabilitare. Aici erau deja instalate lămpi UV care trebuie folosite doar atunci când nu e nimeni în săli. Dar ieri, cei mici și învățătoarea au petrecut trei ore cu dispozitivul pornit.

Cristina Dima, învățătoare: „Nimeni nu a observat, nici eu, nici copiii, și am fost afectați cu toții. Simptomele au apărut de ieri după-amiază, și la mine și la copii. Am ținut legătura cu părinții”.

Aura Moza, inspector ISJ Galați: „Aparatul cu raze UV este amplasat lângă ușa de intrare a elevilor, undeva foarte aproape de tavan. Din cauza faptului că erau și neoanele aprinse, nu s-a sesizat diferența, fiind o lumină asemănătoare cu lumina neonului”.

Pe lampa folosită scrie clar că nu e recomandată să fie folosită când înăuntru sunt oameni, a transmis Alina Salanti – corespondent TVR.

Patru copii au avut nevoie de îngrijiri medicale și au ajuns la spital cu iritații oculare.

Dr. Ionuț Baneșanu, purtător de cuvânt Spitalul de Urgență Galați: „Inflamarea pleoapelor inferioare și superioare, iritații, senzații de nisip în ochi, practic un disconfort. Repaos și mai mult ca sigur picături pentru curățarea globului ocular”.

Dr. Corina Țăranu, medic oftalmolog, Spitalul de Copii Galați: „Chiar și pentru expunere de scurtă durată poate apărea kerato-conjunctivita, care este supărătoare ca simptome: lăcrimare, sensibilitate la lumină, durere. Aceste modificări la nivelul corneei, aceste leziuni, în lipsa tratamentului pot duce la complicații”.

Lămpile cu ultraviolete sunt folosite pentru distrugerea bacteriilor și virusurilor.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––

Lămpile UV au fost instalate încă din toamnă la Liceul Emil Racoviță. Pentru cea aflată în acea sala de curs recomandarea era foarte clara să nu se folosească în prezența oamenilor.

Nu se știe din ce motive lampa a rămas deschisă marți, pe parcursul celor trei ore. Se face o anchetă la nivelul Inspectoratului Școlar și cel mai probabil copiii vor reveni la cursuri mâine sau vineri, dacă nu vor intra în online.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite