Lalele sălbatice rare și mustangi de Don protejați de lege, în rezervația Naturală Rostov din Rusia

14 mai 2018, 14:57

Laleaua sălbatică poate fi întâlnită în mai multe regiuni din sudul Rusiei: Kalmykia, Rostov sau Astrahan. O varietate impresionantă de culori se găsește doar în stepa Donului. Oamenii de știință spun că așa ceva nu au mai văzut de ani de zile. Dacă înainte oamenii rupeau lalelele, le luau acasă sau le vindeau, acum au luat măsuri să nu se mai intervină deloc asupra mediului.

(w500) Lalele rar

Vasili Dankov, președintele Asociației „Natura sălbatică a stepei”: „Cel mai important e că nici copiii nu mai rup florile. Vin să le admire, fac fotografii şi pleacă.”

Laleaua sălbatică este o specie protejată de lege, iar amenzile sunt usturătoare. Pentru un fir de lalea rupt, plătești 8 dolari.

Rezervația Naturală Rostov este cunoscută și prin caii săi sălbatici. Mustangii de Don și-au găsit adăpost, s-au înmulțit și cresc în sălbăticie, pe insula Vodnyi, înconjurată de apă sărata. Insula poate fi vizitată în grupuri mici și doar cu însoțitori din rândul specialiștilor rezervației biosferei.

Alexandr Lipkovich, cercetător, Rezervația Naturală Rostov: „E normal ca în stepă să trăiască şi să pască animale cu copite. Lalelele s-au adaptat la acest mediu de mii de ani.”

(w500) Cai sălba

Caii nu prea au avut de-a face cu omul. Nu sunt deloc agresivi. Sunt chiar prieteno;i. Este fascinant să îi vezi cum s-au adaptat. Vara își procură hrana păscând. Iarna își caută smocurile de iarbă sau fân sub stratul de zăpadă.

Până la urmă, omul a trebuit să intervină: caii au devenit specie protejată de lege, iar când iernile sunt grele, animalelor li se aduce hrană și apă potabilă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă