Lacul Techirghiol a secat dramatic. Specialiștii monitorizează calitatea nămolului terapeutic

8 octombrie 2022, 18:54

Lacul Techirghiol produce nămol cu proprietăți terapeutice deosebite, căutat de pacienți din țară și din străînătate. Este și loc de promenadă, de care oamenii profită de câte ori au posibilitatea. Seceta din acest an a făcut însă că apă să se retragă considerabil.

Acum, pe o distanță de 20 de metri față de mal, se vede pâmântul de pe fundul lacului, care este uscat și are nuanțe de roz.

Apa s-a retras atât de mult încât o ambarcațiune a ajuns pe uscat, iar pontoanele stau deasupra uscatului.

Specialiștii monitorizează calitatea nămolului terapeutic

Specialiștii susțin că fenomenul nu afectează calitatea nămolului.

”Nici să nu ne gândim să adăugăm de undeva vreo sursă de apă. Lacul acesta este sănătos, iar nămolul se face și mai bun, dacă salinitatea se ridică cu încă niște grame la litru”, susține biologul Adrian Bîlbă.

Nici tratamentele din Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol nu sunt afectate.

”În niciun caz nu este extras de pe malul lacului, ci din așa-zisele pungi aflate în adâncimea lacului. Extracția se realizează, în continuare, după procedeul obișnuit. Calitatea nămolului este aceeași”, a declarat și Dana Profir, medic primar Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol.

Lacul Techirghiol este proprietatea statului român și administrat de Apele Române.

”S-ar putea ca acesta să fie nivelul de prin anii 1960. Lacul Techirghiol este sit Ramsar și sit Natura 2000 și, din acest punct de vedere, este foarte greu de intervenit”, a explicat pentru TVR INFO Robert Nenciu, purtător de cuvânt al primăriei Techirghiol.

Recent, Sanatoriul Balnear Techirghiol a obținut trei distincții la Congresul Turismului Balnear și de Wellness din România.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite