Siteul tvr.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de utilizare a cookies. Afla mai multe accesand Politica de cookies Vezi și Politica de Confidenţialitate care face referire la modul în care colectăm, folosim şi partajăm datele dumneavoastră pentru a va oferi serviciile TVR precum şi modul în care folosim platformele sociale.
EDIŢIE SPECIALĂ

Lactatele Brădet ar putea fi, totuşi, sursa de contaminare în cazul bebeluşilor cu sindrom hemolitic. Produsele sunt retrase de pe piaţă

Produsele lactate Brădet ar putea fi totuşi sursa de contaminare în cazul bebeluşilor cu sindrom hemolitic uremic. Autorităţile sanitare au descoperit bacteria E.Coli şi într-un lot de caşcaval, produs în luna februarie. Acum autorităţile retrag zeci de tone de produse Brădet din comerţ şi cer populaţiei să le arunce pe cele pe care le are acasă. Interesant este că inspectorii sanitari au aflat despre produsele contaminate pe 7 martie, dar au tăcut timp de 11 zile.

18 Martie 2016, 12:27 (actualizat 18 Martie 2016, 20:54) |
Brânzeturi cu E. coli
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

VIDEO
Declarație ministrul Sănătății
La aproape două luni de la primele cazuri de îmbolnăviri, autorităţile încă nu cunosc exact sursa contaminării în cazul copiilor diagnosticaţi cu sindrom hemolitic uremic. Produsele Brădet sunt din nou pe lista neagră, după ce şi un copil din Italia a ajuns la spital cu SHU. Băiatul a mâncat brânză de burduf fabricată la firma din Argeş.

"Boala am stabilit-o: este sindrom hemolitic uremic. Cauza o bănuiam şi am dovedit-o: este E.coli. Sursa a izolat-o cu mare probilitate ANSVSA. Ce ne preocupă este ca micuţii să fie sănătoşi. Ne interesează siguranţa naţională", a declarat vineri ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaș-Cadariu.

Siguranţa naţională nu a fost invocată însă acum 11 zile, pe 7 martie, când analizele ANSVSA confirmau bacteria E.Coli într-un lot de caşcaval Brădet. Informaţia a fost pusă atunci pe Sistemul de Alertă European, dar în România s-a aflat abia astăzi.

Tot abia astăzi, şeful Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare le-a cerut românilor să nu mai consume produsele Brădet, fabricate în luna februarie. Din magazine au fost scoase deja 20 de tone de produse ale firmei.

La spitalul "Maria Curie" din Bucureşti mai sunt internaţi doi copii cu sindromul hemolitic uremic. Unul dintre ei, un bebeluş de şapte luni, este în stare gravă şi are nevoie de dializă. Până acum,18 copii au fost îmbolnăviţi cu E-Coli, iar trei dintre ei au murit.

VIDEO
Declarație Mihaela Bălgredean, medic
Ministrul Sănătăţii a spus vineri că există o probabilitate mare ca produsele Brădet să fie sursa îmbolnăvirilor bebeluşilor, dar nu este sigur sută la sută. Încă se mai fac verificări, teste şi analize. Până acum, autorităţile au aflat că doar doi dintre copiii îmbolnăviţi ar fi consumat produsele Brădet, plus cazul copilului din Italia.

Grav este că pe 7 martie, autorităţile au găsit E.coli şi într-un caşcaval Brădet, informaţia a ajuns pe sitemul de alertă european, dar în România s-a aflat abia azi, iar preşedintele ANSVSA a făcut apel la populaţie să nu consume produsele Brădet dacă le au în frigider. Pe de altă parte, Comisia Europeană a emis o alertă cu privire la brânza de oaie din România.

La Spitalul Marie Curie mai sunt internaţi doi copii cu sindrom hemolitic-hremic. Un alt copil român mai este internat într-un spital din Florenţa, cu acelalaşi sindrom. Ministrul Sănătăţii, Achimaş Cadariu, a făcut declaraţii, vineri, la Insitutul Naţional de Sănătate Publică unde a avut loc o conferinţă de presă privind îmbolnăvirile copiilor cu bacteria E.coli. TVR 1 a transmis declaraţiile într-o Ediţie Specială.

VIDEO
Declarație ministrul Sănătății
Ministrul Sănătăţii, Achimaş Cadariu:

  • starea copiilor internaţi este bună
  • suntem în faţa unei situaţii complexe şi tocmai de aceea am ales să vorbim atunci când avem suficiente informaţii, fără a introduce elemente de nu ştiu, fiindcă am văzut ce s-a întâmplat în Germania, nu vrem să creem panică
  • vreau să spun încă o dată, cu întârziere, o raportare proastă vizavi de care mi-am spus punctul de vedere
  • consultându-ne cu partenerii noştri europeni mergem către identificarea sursei
  • ieri a avut loc o conferinţă cu mai mulţi parteneri.
  • problemele noastre au fost două: din cauza unei raportari tardive, noi nu am avut acces la acele alimente, în acheta epidemilologică, nu a fost indentificat un aliment comun.
  • dacă îmi cereţi sursa îmbolnăvirii copiilor din Argeş, nu ştiu ce să vă răspund
  • concluzia a fost că,  cu mare probabilitate se poate face această legătură. Este o mare suspiciune şi o mare probabilitate - aceştia au fost termenii în care s-a discutat.
  • erau alimente care nu erau corespunzătoare şi în niciun caz nu se recomandă consumul la vârstre mici. Carnea trebuie preparată termic.
  • La întrebarea jurnaliştilor, ministrul Sănătăţii a confirmat că sursa a fost stabilită " cu mare probabilitate" brânza Brădet
  • boala am stabilit-o - SHU, cauza este E.coli, sursa a stabilit-o cu mare probilitate ANSVSA, ceea ce ne preocupă starea copiilor. Ne interesează siguranţa naţională, că părintii pot să cumpere alimente sigure, că pot să trăiască într-o ţară sigură
  • situaţii de SHU vor mai apărea

VIDEO
Declarație Mihaela Bălgredean, medic
Mihaela Bălgrădean

  • la Marie Curie mai sunt internaţi doi copii: un sugar de 7 luni şi jumătate, care este mult mai bine
  • cel de-al doilea copil are o formă incompletă de SHU nu a necesitat dializă, dar celelelalte faţete ale bolii sunt destul de grave
  • de la început şi până în prezent, 12 copii au fost externaţi şi trei dintre ei au decedat
  • sarcina noastră a constat într-un diagnostic rapid şi corect şi pe cât putem să prevenim apariţia unor astfel de îmbolnăviri

VIDEO
Declarație Amalia Șerban, director în Ministerul Sănătății
Amalia Şerban de la MS

  • copilul din Italia provine dintr-o familie de cetăţeni români dar care locuiesc în Italia
  • în 14 martie cazul a fost raportat, copilul a fost internat din 12 martie
  • Părinţii au spus că au cumpărat brânză de burduf produsă în România, în 1 martie şi au consumat-o pe data de 5 martie
  • Copilul a fost operat pe 9 martie, apoi s-a suspicionat SHU
  • Şi în acest caz s-a administrat antibiotice, ceea ce a redus posibilitate recoltării de probe.
  • În probele de la copil a fost prezent E.coli O26, în probele din brânză a fost din nou prezentă E.coli O26, pozitivă pentru verotoxină
  • de la părinţi au fost prelevare probe care sunt în lucru
  • Concluzia: au fost 3 lucruri care prezintă similitudini cu cazurile din România. Consumul de brânză din România, prezenţa E.coli la copil şi în brânză.

VIDEO
Declarație Butaru 1
Andrei Butaru, preşedintele ANSVSA:

  • au fost indentificate o serie de alimente care sunt suspicionate ca probabilă sursă a îmbolnăvirilor.
  • pe 26 am recoltat probele indicate pentru anchetă şi trimise către ISPV, pe 27 a fost emis un buletin privind prezenta E coli O26  pentru brânza proaspătă produsă la o fabrică din Argeş, din 22 martie.
  • Inspectorii din aAgeş au mers pe 28 la sediul unităţii, lotul de brânză de 25 de kg, produsă în 22, nu a mai fost găsită la comercializare. Acţiuni: sistarea activităţii în secţia de brânzeturi.
  • în 28, firma Brădet a informat că încetează activitatea.
  • La 1 martie s-au prelevat probe si din alte produse Brădet
  • În 5 martie firma Brădet a anunţat retragereavoluntară a tuturor produselor fabricate în luna februarie. Peste 20.000 de kilograme au fost retrase din ţară şi distruse.
  • După declanşarea alertei în Italia, au fost primite documente de retragere şi din alte tări
  • ANSVSA notifică dispoziţia de retragere şi rechemare a tuturor loturilor de produse în care s-a depistat prezenţa  genelor verotoxigene.
  • în ceea ce priveste retragerea de pe piaţa a produselor Brădet: toate produsele din februarie au fost retrase. Pot sa mai fie in case, dar îi anunţăm că nu trebuie să consume aceste produse.
  • VIDEO
    Declarație Butaru 2 ziariști
    În momentul în care au iesit analizele de la primul lor din 22 marti, lotul nu mai exista. Acum vorbim de alte loturi care au fost incriminate şi au fost retrase de pe piaţă
  • E.coli s-a mai găsit într-un caşcaval Brădet
  • Noi ne conformăm sistemului european. Noi suntem obligaţi să anunţăm atunci când avem un buletin de analiză.
  • prin pasteurizare se distruge E.coli
  • după analizele din 27, primele analize nu au prezentat E.coli, analizele se fac pe loturi, nu am picat pe lotul cu E.coli
  • se fac controlate la producători, la ambalare, problemele apar la depozitare, din ce am remarcat noi.
  • Nu avem până acum analize cu depăşire de germeni la lapte, cazurile sunt izolate. Acolo unde s-au găsit probleme, laptele a fost pus sub sechestru.
  • În fermele din R0omânia laptele nu prezintă probleme deosebite

VIDEO
Declarații altii.....
Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie:

  • brânza posibil incriminată nu s-a mai găsit, noi nu am avut din ce face probe.
  • Rezultatul din Italia se bazează tot pe analiză serologică
  • dacă o să existe o similitudine între tulpina de la părinţi şi brânză, atunci putem vorbi

Italia a lansat o notificare în sistemul RASSF cu privire la brânza de oaie din România

În Sistemul de alerta rapidă pentru alimente și furaje (RASFF) a fost înregistrată o notificare transmisă de autoritățile italiene în data de 16 martie 2016 cu privire la contaminarea cu Escherichia coli (E-coli) producătoare de toxina Shiga a brânzei de oaie din România. Notificarea transmisă prin intermediul RASFF este clasificată ca "alertă".

Reacţia autorităţilor din România

Autorităţile din România nu au date despre lotul de brânză.

Ministrul Agriculturii spunea că autorităţile europene trebuie să fie prudente cu declaraţiile pe care le fac pentru că au mai fost declaraţii precum cea cu carnea de cal din lasagna găsită în Marea Britanie şi apoi s-a dovedit că nu eram noi de vină.

Contaminarea brânzei cu Escherichia coli este un accident și trebuie să avem încredere în produsele românești, consideră ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, care a precizat, însă, că nu deține mai multe informații decât cele apărute în presă cu privire la notificarea transmisă de autoritățile italiene privind brânza de oaie din România.

Sper din tot sufletul ca Europa să înțeleagă faptul că acesta a fost un accident. Dacă a fost rămâne de confirmat, să vedem sigur ce s-a întâmplat acolo, dar foarte important este să avem încredere în produsele românești.

Infecţia intestinală de care suferă copilul român internat într-un spital din Florenţa a fost provocată de consumul de brânză provenind din România, au confirmat, joi, laboratoare specializate din Italia, după rezultatul iniţial anunţat de autorităţile locale.

Copilul român este internat în Clinica Meyer din Florenţa, cu simptome de toxiinfecţie alimentară, medicii afirmând că are sindromul hemolitic-uremic provocat de bacteria Escherichia coli.

Ancheta autorităţilor medicale italiene include atât analize medicale ale copilului, cât şi verificarea unor mostre de brânză.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 33°C 35°C
IASI 32°C 34°C
CLUJ 32°C 32°C
CONSTANTA 29°C 30°C
CRAIOVA 32°C 34°C
BRASOV 30°C 31°C
Vezi toate informatiile meteo
CURS BNR - 25 Iunie 2019, 23:37
 
INDICI BVB
 
INDICE BET
Data: 25-06-2019
Deschidere: 8625.92
Maxim: 8685.8
Mimim: 8594.9
Variatie: -0.36%
TLV
2.37
1.68%
SNP
0.38
0.13%
EL
11.25
1.77%
BRD
12.32
0.81%
SNG
31.70
0.79%
WINE
23.80
0.83%
SNN
10.78
0.74%
FP
1.03
0.98%
TGN
349.50
0.14%
PREB
0.41
2.59%
ARHIVĂ ȘTIRI