CORESPONDENȚĂ DE LA BRUXELLES

Lacrimi, regrete, declarații de dragoste, accente acide. Emoție la Bruxelles, la votul Acordului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Farage: "Iubim Europa. Doar că urâm Uniunea Europeană"

Momente istorice în Parlamentul European, unde plenul a aprobat acordul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană. A fost un gest simbolic, o formalitate, dar cu mare încărcătură emoţională. Cu 621 de voturi "pentru", 49 "împotrivă" şi 13 abţineri, parlamentarii europeni au aprobat Acordul de retragere a Marii Britanii din Uniune. Nu au lipsit declarațiile de dragoste și lacrimile. "Nu vom fi niciodată departe", le-a spus preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, eurodeputaților britanici.

30 Ianuarie 2020, 09:59 (actualizat 30 Ianuarie 2020, 10:44) Știrile TVR |

Votarea Acordului de retragere a Marii Britanii din UE a fost precedată de o lungă dezbatere, din care a răzbătut mesajul că britanicii vor lipsi politicii europene, în ciuda încăpățânării de a face întotdeauna diferența față de restul europenilor.

Guy Verhofstadt, coordonatorul Parlamentului European pentru Brexit: "Întotdeauna au adus isteţime, farmec, inteligenţă, unii dintre ei. Să recunoaştem că, uneori, şi o oarecare încăpăţânare în acest parlament. Cred că pot spune în numele tuturor, al tuturor grupurilor, că vă vom simţi lipsa în anii ce vor urma".

Până și Nigel Farage, unul dintre cei mai vocali artizani ai Brexitului, a avut un moment sentimental, pe care și l-a reprimat cu o diatribă la adresa politicii europene.

Nigel Farage, europarlamentar Brexit Party: "Vă promit că, atât în UKIP, cât şi în Brexit Party, iubim Europa. Doar că urâm Uniunea Europeană. Atât de simplu este".

Cu 683 de voturi "pentru", acordul de retragere a fost votat, lăsând să se întrevadă deja viitoarele baze ale relației dintre Regatul Unit și Marea Britanie.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene: "Luăm în considerare un acord de liber schimb cu tarife şi cote zero. Ar fi ceva unic. Niciun altfel acord nu oferă aşa un acces pe piaţa noastră unică. Dar o precondiţie pentru asta este ca afacerile britanice si europene să continue să existe intr-un mediu concurenţial corect".

Din momentul ieșirii din Uniunea Europeană, Marea Britanie și-a propus o perioadă de 11 luni pentru a pune la punct toate aceste aspecte. Uniunea Europeană consideră că acest termen este unul nerealist.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C -1°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -3°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -6°C -4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI