Lacrimi și doliu în teatrul românesc. Actrița Stela Popescu a fost înmormântată cu onoruri militare

Stela Popescu a fost condusă azi pe ultimul drum cu aplauze, flori, lacrimi şi multe cuvinte frumoase. Sute de oameni au mers la Mănăstirea Cernica, unde a avut loc înmormântarea Marii Doamne a teatrului de revistă. Stela Popescu a fost una dintre cele mai îndrăgite actriţe. O artistă care i-a bucurat pe români în anii grei de comunism, cu aceeaşi energie şi bucurie cu care a jucat aproape 6 decenii.

26 Noiembrie 2017, 09:54 (actualizat 27 Noiembrie 2017, 16:08) |
Stela Popescu a fost înmormântată cu onoruri militare
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

Marea scenă se desparte astăzi de una dintre cele mai iubite actrițe. Stela Popescu lasă în urma sa roluri memorabile. A marcat generații de actori prin personalitatea ei puternică și talentul uriaș. În spatele cortinei, viața marii actrițe a fost, încă de la început, o poveste. A iubit și nu a uitat - nici oamenii, nici locurile care i-au marcat viața.

"Doamne, Îți mulțumesc pentru tot ce mi-ai dăruit. Și îngăduie-mi să mă mai bucur de ceea ce mi-ai dat. Pentru că nu m-am săturat de viață, pentru că nu sunt supărată pe viață, pentru că viața este extraordinar de frumoasă, indiferent ce ți se întâmplă. Indiferent. Cu bune și cu rele, viața este extraordinară!" - spunea Stela Popescu, într-un interviu la TVR.

Teatrul de Revistă "Constantin Tănase", a doua casă

Pentru colegii de la Teatrul de Revistă 'Constantin Tănase', cu care a împărţit aplauze şi ore întregi de repetiţii, Stela Popescu rămâne un simbol. Talentul şi devotamentul ei pentru meserie au inspirat generaţii întregi şi au convins mulţi actori tineri să se îndrepte spre genul de revistă. În inimile celor care au privit-o ca un model, Stela a lăsat un mare gol.

Actrița a fost înmormântată la Mănăstirea Cernica, alături de soțul ei, Mihai Maximilian

Mii de oameni au venit duminică la Mănăstirea Cernica ca să-și ia rămas bun de la Doamna Comediei Românești.

La slujba de la Mănăstirea Cernica au fost, alături de fiica regretatei actrițe, Doina Maximilian, ambasadorul Republicii Moldova, Mihai Gribincea, actorul Alexandru Arșinel, directoarea Teatrului "Stela Popescu", Smaranda Oțeanu Bunea, actrița Adriana Trandafir, Adrian Enache, Aurelian Temișan și Monica Davidescu, Manuela Hărăbor, Raluca Guslicov, Mihai Constantin, fostul soț al Stelei Popescu, Dan Puican.

"A plecat, Stela! Și lasă în urmă o imensă durere neamului românesc, familiei, prietenilor, mediului artistic și, nu în ultimul rând, mie! Când m-am referit la familie, m-am gândit și la familia noastră, a actorilor de teatru, film și televiziune și mai ales a familiei noastre de la Teatrul de Revistă 'Constantin Tănase'. Stela, plecarea ta reprezintă o mare pierdere, un gol pe care mult timp de acum încolo nu știu cum îl vom umple... Mă simt singur pe scenă fără tine, draga mea prietenă, după patru decenii în care am împărțit bucurii, lacrimi, fericire, dar mai ales aplauze din partea publicului care nu te va uita niciodată. Ai fost, ești și vei rămâne Steaua noastră și Steaua Teatrului Românesc de Revistă. Începând de astăzi, o nouă stea va străluci pe cer în constelația marilor valori care nu mai sunt alături de noi. Drum bun către stele, Stela!", a spus Alexandru Arșinel, partenerul de scenă de 40 de ani, în mesajul de adio.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al actriței Stela Popescu a fost adus, duminică, la Mănăstirea Cernica, la Biserica "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe".

Trupul neînsuflețit al actriței a fost depus timp de două zile la Teatrul de Revistă "Constantin Tănase". Cei care au dorit să își ia rămas bun de la Stela Popescu au umplut foaierul teatrului cu buchete de flori și zeci de coroane și au aprins candele.

Stela Popescu şi-a dorit să fie înmormântată lângă soţul ei, la mănăstirea Cernica.

Mii de oameni, spectatori, dar şi colegi de scenă, au venit în ultimele doua zile să îi aducă un ultim omagiu Stelei Popescu. În foaierul Teatrului "Constantin Tănase", lacrimile au curs neîncetat.

Actrița Stela Popescu a murit joi, la vârsta de 81 de ani, în urma unui accident vascular cerebral hemoragic sever, incompatibil cu viața.

"Aș face o mie de lucruri, păcat că viața e scurtă"

„Dacă nu aș fi reușit în actorie, aș fi făcut altceva, nu m-aș fi încăpățânat. Nu sunt orgolioasă. Aș fi făcut design, de exemplu, costume de teatru. Aș face o mie de lucruri, păcat că viața e scurtă", spunea artista, într-un interviu de televiziune.

„Am fost fericită în dragoste, am avut parte de un bărbat respectuos. Ne-am luat după 12 ani de televiziune. Mi-a spus la un moment dat: Ai fi fost la fel de mare actriță, chiar dacă nu te întâlneai cu mine. Scria texte extraordinare, dar nu era foarte îndrăgostit de televiziune", spunea Stela Popescu.

(w500) Stela Pope

"Satisfacţia noastră cea mai mare, a actorilor, este ca publicul să ne urmărească, să ne înţeleagă şi să plece acasă mai bogat şi cu inima satisfăcută", spune marea actriță în ultimul interviu pentru TVR, care va fi difuzat în 12 decembrie, pe TVR 3, de la ora 22.00.

Stela Popescu, o viață pe scenă

Stela Popescu s-a născut într-o familie de învățători modești, iar prima amintire pe care o are bine întipărită în memorie este invadarea Basarabiei de către armata rusă. Atunci, în 1940, tatăl ei considerat intelectual, deci dușman de clasă, este deportat în Siberia, iar mama se refugiază, împreună cu fiica în România, la Brașov.

În 1953, susține examenul de admitere la facultate și este repartizată la Facultatea de Limbă Rusă „Maxim Gorki", la care renunță după un an și jumătate când intră în echipa Teatrului Ministerului de Interne.

În 1956 este admisă la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, iar în paralel continuă să susțină spectacole de teatru. La sfârșitul facultății, este repartizată la Teatrul din Brașov, acolo unde ajunge să susțină 400 de spectacole pe an. Din 1963 până in 1969 joacă la Teatrul de Revistă "Constantin Tănase".

În 1969, Stela părăsește Revista și se angajează la Teatrul de Comedie, ceea ce nu o împiedică să continue colaborarea cu Radiodifuziunea Română din 1963 până în prezent.

În paralel, susține și o colaborare cu Revista Românească, sub condeiul lui Mihai Maximilian, cu care avea să se căsătorească în 1969, la puțin timp după divorțul de Dan Puican.

Totodată, joacă în celebra serie de spectacole "Boema" de la Grădina Boema, spectacole care se înscriu în peisajul anti-putere pentru vremea aceea, cu succes de public foarte mare. Timp de 24 de ani cât a jucat la Teatrul de Comedie, vara, când se încheia stagiunea teatrală, juca la Revistă la Grădina Boema. La Teatrul de Comedie joacă din 1969 până în 1993, când revine la Teatrul de Revistă "Constantin Tănase", unde a lucrat până la finalul vieții.

Pe scena Teatrului de Revistă "Constantin Tănase" și pe cea a Teatrului de Comedie, Stela Popescu strălucește în piese precum "Omul care a văzut moartea", "Mama Boema", "Boema, slăbiciunea mea" etc. A jucat 18 ani în "Preșul", 12 ani în "Pețitoarea" și 10 ani în "Plicul". A avut șansa de a lucra cu mari regizori, precum: Sanda Manu, Ion Cojar, Lucian Giurchescu, Valeriu Moisescu.

Între anii 1971 și 1979 face cuplu, pe scenă și la televiziune, cu Ștefan Bănică. Cât despre longevivul cuplu umoristic Stela - Alexandru Arșinel, care a început în 1979, acesta a fost garanția umorului de calitate.

În 1958, debutează în cinematografie în pelicula "Alo? Ați greșit numărul". A jucat în peste 25 de filme precum Nea Mărin miliardar , "Pe malul stâng al Dunării albastre" , "În fiecare zi mi-e dor de tine", etc.

Stela Popescu a făcut o carieră și în televiziune. A jucat în televiziune de la înființare până în prezent, în piese de teatru și emisiuni de divertisment, reușind să transmită ceva din spiritul satiric și contestatar al Revistei prin textele unor scriitori de valoare: Mihai Maximilian, Grigore Pop, Octav Sava sau Dan Mihăescu. TVR a scos pe piață DVD-urile "O stea printre stele" și "Stela și Arșinel" care reunesc o parte dintre aparițile televizate ale Stelei Popescu.

Începând jumătatea anilor '90, Stela Popescu a fost moderatoarea unor emisiuni TV pentru femei pe posturile TVR, Realitatea și Național TV.

Joacă în serialul TV "Cuscrele" precum și în telenovelele "Războiul sexelor", "Regina" și "Aniela" în rolul Coanei Chiva. În 2011 revine cu o participare specială în telenovela Iubire și Onoare.

Stela Popescu a adoptat-o pe Doina Maximilian (fiica fratelui soțului său, Puiu Maximilian), de la care are o nepoată, Stanca.

Stela Popescu a fost  implicată în acțiuni de binefacere, în cadrul Fundației ''StelaR'', deschisă alături de Alexandru Arșinel. Fundația ''StelaR'' organizează în fiecare an Gala Premiilor "Mihai Maximilian", dedicate memoriei și amintirii unuia dintre cei mai prolifici autori de texte de revistă, care a fost soțul Stelei Popescu.

A scris și o carte de bucate — ''În bucătărie cu Steluța''.

"Regina comediei",  Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor și o stea pe Aleea Celebrităților

Președinția României i-a conferit artistei Stela Popescu, la 7 februarie 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D — "Arta Spectacolului". În 2002 a obținut, alături de Alexandru Arșinel, premiul special pentru teatru de revistă al UNITER. Actrița a primit Premiul de Excelență, oferit de Uniunea Criticilor Muzicali și Forumul Muzical Român — revista Melos, în cadrul festivității de decernare a Premiilor criticii muzicale pe 2006.

În luna mai 2009 actrița Stela Popescu a primit titlul de "regina comediei" din partea Centrului Cultural Israel-România din Tel Aviv, cu ocazia unui spectacol de excepție, musical-ul ''O noapte furtunoasă'', prezentat în turneu în Israel de Opera Comică pentru Copii din București. Actrița a primit Premiul de excelență la Gala Comediei Românești festCo 2011 (17 iunie), desfășurată la Teatrul de Comedie.

La 14 decembrie 2011, Stela Popescu a primit o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului pentru întreaga carieră. De asemenea, a primit "Placheta Bucureștiului", din partea primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, pentru merite deosebite în slujba teatrului și filmului românesc.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C -3°C
IASI -4°C -3°C
CLUJ -8°C -8°C
CONSTANTA 1°C -3°C
CRAIOVA -1°C -2°C
BRASOV -6°C -8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI