Laburiștii și Ecologiștii la alegerile locale din Marea Britanie: „Să fim uniți!”

5 mai 2017, 09:48

Însemnele electorale nu au dispărut nici ieri din geamurile susținătorilor și nici din apropierea secțiilor de votare. Un specific al procesului electoral britanic, fie că e vorba de scrutin local sau general, este faptul că se face campanie chiar și în ziua alegerilor. Ba mai mult, reprezentanți ai partidelor aflate în competiție stau la ușa secțiilor de votare și vorbesc cu alegătorii. Am înțeles că sunt un fel de supraveghetori, însă asta nu îi împiedică să poarte însemne ale formațiunilor politice din care fac parte. Vorbesc cu alegătorii fără a face îndemnul de a vota pe cineva anume, însă știi prea bine cam despre ce e vorba.

Am fost întâmpinată dimineață în fața secției de vot de un domn de la Partidul Laburist. Mi-a zâmbit cu subînțeles și a continuat să aranjeze în geamul mașinii sale niște afișe cu Vote Labour. Chiar la intrarea în secția de vot m-am întâlnit cu un alt reprezentant al Laburiștilor și cu însuși candidatul Partidului Verde din oraș, un tânăr cu un zâmbet larg pe față și dornic să facă un pic de conversație.

La alegerile locale au drept de vot și străinii, așa că m-au întrebat de unde sunt și ne-am conversat puţin despre ziua alegerilor, evident, pornind de la vreme, foarte însorită astăzi. Mi-au spus că au emoții și că au muncit mult în campanie. La rugămintea mea au acceptat să facă o poză împreună, iar candidatul ecologist a punctat: ”Să arătăm că suntem uniți azi!”

(w460) FOTO: Ralu

Am votat în sala de sport a școlii unde învață fiul meu. Secții de votare au mai fost amenajate în biserici, dar și în clădiri care aparțin comunităților din cartiere. Nu există cabine de vot, se votează într-un spațiu ca un fel de separeu cât să nu vezi ce face vecinul în buletinul său de vot făcând un X cu creionul în căsuța din dreptul candidatului dorit.

Chiar dacă nu am văzut mitinguri în stradă, s-au împărțit milioane de pliante iar candidații au trimis sute de scrisori potențialilor alegători. Cu o zi înainte de alegeri, am primit de la reprezentantul Partidului Verde o felicitare, Thank you card cum spun britanicii, prin care ne mulțumea în perspectiva că îi vom acorda votul.

Alegerile din 4 Mai sunt cu atât mai importante cu cât, peste o lună, britanicii sunt chemați din nou la vot pentru alegeri generale.

Aceste alegeri intervin la mai puțin de un an de la referendumul istoric din 23 iunie 2016 privind ieșirea din Uniunea Europeană, al cărui rezultat divizează în continuare profund societatea britanică. Scrutinul s-a derulat cu numai cinci săptămâni înaintea alegerilor legislative anticipate convocate de Theresa May, care speră să-și consolideze majoritatea în parlament, înainte de a se lansa în negocierile asupra Brexit cu Bruxellesul, care se prefigurează deja să fie dificile.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă