Să vânezi fulgi de zăpadă nu e atât de ușor cum pare la prima vedere. Mai ales dacă trebuie să îi prinzi în scop științific. Ceea ce presupune să îi izolezi unul câte unul, pentru a-i pune sub microscop și a-i fotografia. Un grup de cercetători americani a inițiat un asemenea proiect ambițios.
În munții din statul american New York, câțiva oameni de știință încearcă să afle secretele fulgilor de zăpadă. E greu: au de înfruntat gerul și viscolul. În plus, "prada" după care aleargă poate dispărea la primul contact.
Pasiunea înfrânge însă orice piedică. Prin analiza formei și traiectoriei fulgilor de zăpadă, cercetătorii descoperă indicii importante privind modificările climatice și validarea modelelor de prognoză meteo prin satelit.
Proiectul va fi extins anul viitor, prin includerea a zeci de voluntari care să prindă și să examineze fulgii proaspeți de zăpadă.
Nu vor avea nevoie de cine știe ce echipamente costisitoare. Ci doar de o lentilă de 17 dolari, atașată la telefonul mobil, o aplicație GPS și un instrument special de măsurare care le va fi oferit de cercetători.