La un pas de a-și pierde acreditarea. Sunt vizate spitalele de urgență din Ploiești și Târgu-Jiu, amenzi și la Brașov

1 aprilie 2019, 10:35

Deşeurile nepericuloase din Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov nu erau gestionate corespunzător. Au fost găsite probleme şi la capitolul dezinfectanţi. Iar probele prelevare de pe mâinile asistentelor şi ale medicilor nu au fost conforme. Controlul a scos la iveală că angajaţii nu se spălau cum trebuie. Inspectorii au găsit inclusiv medicamente expirate. Spitalul a fost amendat cu 20.000 de lei, iar zece medici şi asistenţi, cu sume între 1.000 şi 5.000 de lei.

Spitalul a fost amendat pentru că nu a respectat structura din autorizaţia sanitară de funcţionare.

Nu a fost singurul spital controlat. Ministrul a făcut două vizite neanunţate săptămâna trecută la câteva spitale. Iar neregulile găsite au fost atât de grave, încât ministrul va propune retragerea acreditării pentru un corp al spitalului din Târgu Jiu și pentru întreaga unitate medicală din Ploiești. La spitalul din Prahova, de exemplu, paturile de la terapie intensivă nu erau despărțite de paravane, iar pacienții nu aveau parte de intimitate. Aparținătorii unor bolnavi așteptau chiar și de 5 ore ca medicii să stea de vorbă cu ei.

Autorităţile spun că 80 la sută dintre manageri nu ar trebui să lucreze în spitale.

–––––––––––––––––––––––-

Controalele încrucișate la mai multe spitale din ţară s-a lasă cu sancțiuni dure. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, va propune retragerea acreditării pentru Spitalul Județean din Ploiești. A fost acolo noaptea, într-o vizită neanunțată. A găsit mizerie, chiar în aripa renovată a spitalului, iar dezinfecția nu se face corect.

Ministrul va cere să fie retrasă acreditarea și pentru o clădire a Spitalului Județean din Târgu Jiu. Și acolo Sorina Pintea a fost într-o vizită inopinată, săptămâna trecută. După descinderea ministrului, directorul medical și-a pierdut funcția.

Nereguli grave au fost descoperite și la Spitalul Judeţean Braşov, care a primit o amendă de 20 de mii de lei pentru nerespectarea structurii de paturi din autorizația de funcționare.

Au fost amendați și mai mulți medici și asistenți cu sume între o mie și cinci mii de lei fiindcă încălcau regulile de igienă și de gestionare a deșeurilor.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a avertizat medicii și managerii de spitale că atât timp cât regulile nu sunt respectate vor fi amenzi foarte mari.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a ridicat problema direcțiilor de sănătate, despre care spune că nu li s-a dat autoritatea cuvenită: Știți foarte bine și nu este o poveste. Încă există aparatură în cutii în spitale. Rolul autorității,  al Direcțiilor de sănătate publică, până deunăzi, era un soi de: „Hai să fiu în teritoriu să am grijă să nu transpară foarte multe din ceea ce se întâmplă în spitale, pentru că rolul meu este să apăr. Cred că acestor direcții de sănătate publică nu li s-a dat autoritatea cuvenită sau nu și-au luat-o”.

Am rămas cu mentalitatea că dacă primesc amenzi, ceva are ministrul cu mine sau cineva are ceva cu mine. Eu le-aș sugera acestor colegi ai mei pentru că sunt colegi ai mei, să se obișnuiască. Atâta vreme cât regulile nu sunt respectate, amenzile vor fi foarte mari, a spus Sorina Pintea.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite