La Shanghai a fost inaugurat cel mai mare pod din beton construit cu... o imprimantă 3D

Are 27 de metri lungime și a fost creat cu ajutorul unei imprimante. Shanghai este locul unde se află cel mai mare pod din beton din lume construit cu o imprimantă 3D, transmite CNN. Proiectul a fost implementat de o echipă de la Universitatea de Arhitectură Tsinghua din Beijing.

24 Ianuarie 2019, 16:26 (actualizat 24 Ianuarie 2019, 16:53) | Mihaela Carpea |
Cel mai mare pod construit cu imprimanta 3D / FOTO: Captura YouTube

Pentru trecerea pietonală a fost folosit drept model faimosul pod Zhaozhou, cel mai vechi pod din țară, construit între anii  589 și 618, în provincia Hebei, nordul Chinei.

Podul Zhaozhou a fost construit din plăci de calcar. Pentru structura care o copiază, aflată în districtul Baoshan din Shanghai, au fost folosite cele mai noi tehnici de construcție.

Noul pod nu este poate la fel de frumos precum cel istoric, dar ce lipsește din estetică este compensat de tehnologie. În plus, a fost produs în doar 450 de ore!

Designul a fost realizat de profesorul Xu Weiguo. Podul este format din 44 de unități construite cu ajutorul imprimantei 3D. Lateralele vălurite sunt formate din 68 de plăci din beton separate.

Podul a fost construit bucată cu bucată, cu ajutorul a două brațe robotice și cu tehnologia dezvoltată de profesorul Xu.

Universitatea Tsinghua estimează că proiectul a costat cu o treime mai puțin decât un pod standard, cu aceleași dimensiuni.

Înainte de începerea operațiunii de construcție, a fost creat un model la scară mai mică, pentru a-i testa rezistența și pentru a avea dovada că poate susține trecătorii. Podul mai conține sisteme care monitorizează presiunea internă și structura, ajutând la evaluarea în timp real a stării construcției.

Primul pod construit cu o imprimantă 3D a fost inaugurat în Olanda, în octombrie 2017, și măsoară doar 8 metri. A fost ridicat de o echipă de la Universitatea Tehnologică Eindhoven, în orașul Gemert. Structura, proiectată ca pasaj pentru bicicliști, este formată din 800 de straturi de beton.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 7°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 7°C 9°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 5°C 6°C
BRASOV 5°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI