La schi, în scenariul roșu. Gradul de ocupare al spațiilor de cazare din hoteluri sau pensiuni este limitat la cel mult 70%

15 martie 2021, 10:43

Nemulțumire în rândul hotelierilor și proprietarilor de pensiuni din Vatra Dornei, mai ales că restricțiile vin pentru următoarele două săptămâni când vremea este încă bună de schi. Mai mult, spun ei au rezervări făcute în proporție de sută la sută, iar acum trebuie să-i anunțe pe unii turiști că nu mai pot veni în vacanță la ei. Singura soluție este să reprogrameze o parte din sejururi însă nu întotdeauna este posibil.

Practic toată lumea are de pierdut. Pe de altă parte, Vatra Dornei a avut de suferit din cauza pandemiei și în perioada sărbătorilor de iarnă. Crăciunul i-a prins cu o rată de infectare de peste trei la mie, așa că stațiunea abia dacă a fost ocupată în proporție de 25%. O parte dintre proprietari se gândesc să închidă, alții caută soluții. În Neamț, statiunea Durău este și ea pe lista celor vizate de restricții. Aici însă nu se simte acest lucru, pentru că, oricum, gradul de ocupare este foarte mic. Doar câteva hoteluri și pensiuni funcționează normal, dar nu la capacitate întreagă pentru că turiștii nu vin aici.

Nici vremea nu a ținut cu investitorii din zonă, pentru că a fost o iarnă caldă. Mulți proprietari din industria ospitalității au ales să-și închidă afacerile sau au fost nevoiți să ia această decizie, alții au hotărât să se adapteze la condițiile impuse pentru a supraviețui.

Reducerea capacității de cazare în aceste stațiuni, unde se practică sporturile de iarnă, este valabilă pentru două săptămâni. Problema este că sunt unități de cazare care au rezervări de 100% pentru această perioadă, iar hotelierii ar trebui să decidă cine va rămâne acasă.

Chiar și așa au de pierdut și cei din HORECA și agențiile, dar și turiștii care și-au organizat timpul în așa fel încât să prindă aceste ultime zile de iarnă la munte. Din cele patru luni ale sezonului de iarnă, trei dintre ele au fost în scenariul roșu pentru Vatra Dornei. Chiar și așa, în aer liber, la pârtie, oamenii au găsit modalități de a se simți bine și de a profita de iarna târzie. Cei care au schiat au îmbrăcat, de această dată, cămăși și bundițe tradiționale bucovinene, sub sloganul, „Ia-și cămeșa și bundiță, Hai la schi pe Veverița!”

Temperaturile sunt încă favorabile pasionaților de schi sau săniuș, a nins generos, iar tunurile de zăpadă artificială au lucrat și ele la maximum. Reprezentanții Salvamont Vatra Dornei spun că în zonă se va putea schia până la începututul lui aprilie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă