„La revedere, Națiune!” Andrei Gheorghe, simbolul unei generații. Jurnalistul a murit din cauza unui infarct

20 martie 2018, 19:34

Trupul neînsufleţit al jurnalistului Andrei Gheorghe va fi depus joi şi vineri la Galeria Mobius din strada Mendeleev D.I. nr 2, sector 1, Bucureşti, potrivit unui anunţ publicat pe pagina sa de Facebook. Incinerarea trupului neînsuflețit va avea loc sâmbătă, la Institutul de Medicină Legală „Mina Minovici”.

O voce inconfundabilă, o combinaţie de umor, sarcasm, inteligenţă, un spirit vibrant, neiertător cu prostia şi generos cu oamenii sclipitori. Andrei Gheorghe a fost simbolul unei generaţii.

Vestea morţii lui Andrei Gheorghe a venit la miezul nopţii de luni spre marti. Bărbatul care avea grijă de casa sa l-a găsit în baia de la mansardă şi a sunat la 112. Criminaliştii cred că omul de radio era mort de cel puțin 12 ore. Legiştii au stabilit că Andrei Gheorghe a murit din cauza unui infarct, cel mai probabil, pe fondul unor probleme cardiace mai vechi. Analizele toxicologice vor fi gata peste trei săptămâni.

Prieteni, colegi, ascultători şi oameni pe care Andrei Gheorghe i-a învăţat meserie regretă moartea omului de radio.

Liviu Mihaiu, jurnalist: „Eram aceeași specie. Un rebel. Un timid tâmpit căruia i se cam rupea, păsându-i. Era genul cu care plecai la drum aiurea. De dragul lui și-al vieţii.”

Florin Călinescu, actor: „O voce aparte, un destin aparte, o asumare totală şi brută a ceea ce a dorit el să facă, un om de cultură, un om învăţat, ascunzându-şi timiditatea sub această platoşă a îndrăznelii continue.”

Vlad Petreanu, jurnalist: „Andrei putea fi brutal în sinceritatea lui, neplăcut, aţos, înţepător, obraznic, dar nu mi-l aduc aminte să fi făcut vreodată sluj sau compromisuri de dragul cuiva – patron, public, parteneri de afaceri.”

Andrei Gheorghe s-a născut acum 56 de ani, în Rusia, la Lipeţk. Tatăl său era român, iar mama rusoaică. A terminat Facultatea de Limbi Străine, secţia Engleză – Rusă, în Bucureşti. Din primul salariu de profesor şi-a cumpărat o pereche de pantofi. Radio a început să facă în 1991, la Constanţa, dintr-o întâmplare. În Capitală a lucrat în mai multe radiouri şi televiziuni. În ultimii ani a stat departe de presă.

A prezentat filmul documentar despre Mihai Eminescu, din seria Mari Români. Dar si emisiuni celebre, precum „Lanţul slăbiciunilor”, „Politică, frate”, „Pierdut în Panama”.

A jucat în două filme şi a realizat şi un scurtmetraj pentru care a semnat inclusiv scenariul. De numele său se leagă și performanţa de a realiza un maraton live de 24 de ore, la radio. Tot el a fost cel care le-a dus pizza procurorilor DNA.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite