La Pen și Macron s-au înfruntat miercuri seara într-o dezbatere cu acuzații și atacuri la persoană

Cu numai câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale din Franţa, cei doi candidaţi s-au înfruntat într-o dezbatere televizată dominată de acuzaţii şi atacuri la persoană. Este un scrutin istoric: Marine le Pen vrea o Franţă protecţionistă, închisă, Emmanuel Macron este la polul opus, promovează măsuri şi reforme liberale - alături de Europa.

04 Mai 2017, 13:27 (actualizat 04 Mai 2017, 20:29) |
Dezbatere Franța

Aproape 20 de milioane de francezi au urmărit dezbaterea televizată. Nu au asistat la o confruntare de programe - ci la schimburi de replici, în care fiecare candidat a încercat să îl demonizeze pe celălalt. Marine le Pen l-a înfăţişat pe Macron ca un candidat al sistemului.

MARINE LE PEN, candidata Frontului Naţional: "Poporul francez l-a putut vedea pe adevăratul Macron în această rundă a doua. Bunătatea a făcut loc bârfei. Strategia de marketing a fost preluată de maşinăria Partidului Socialist, iar zâmbetul a devenit rânjet, băiatul de aur al sistemului şi elitelor. Masca a căzut şi asta este bine".

EMMANUEL MACRON, candidat al formaţiunii En Marche: "Întrebarea este dacă oamenii vor spiritul defetist pe care îl aduceţi. Le spuneţi francezilor că globalizarea este prea grea, că Europa e prea dificilă, aşa că ne vom închide graniţele, vom ieşi din Uniunea Europeană, din zona Euro. În faţa defetismului, eu port spiritul cuceririi franceze".

Le Pen l-a acuzat pe Macron că este la ordinele Germaniei şi că nu are spirit naţional, acesta a replicat că, mereu şi constant, contracandidata sa îi minte pe francezi.

- Le Pen: "Adevărul e că aţi fost la doamna Merkel ca să primiţi binecuvântarea, adevărul e că nu faceţi nimic fără încuviinţarea ei. Până într-acolo încât când vi s-a cerut să o confruntaţi, aţi refuzat pentru că, spuneaţi, aţi fi alături de ea".

- Macron: "Vreau o Franţă care să lupte alături de Germania!"

- Le Pen: "Franţa va fi condusă de o femeie oricum, fie de mine, fie de doamna Merkel."

Macron a atacat mai departe, numind-o pe Le Pen "un parazit". Aceasta i-a replicat că e un bancher prefăcut, tânăr pe dinafară, dar bătrân pe dinăuntru, prin felul în care reciclează argumente politice vechi.

Le Pen: "Securitatea şi terorismul sunt probleme vitale, dar lipsesc total din programul dumneavoastră. Nu aveţi propuneri care să stea în picioare. Asta înseamnă că siguranţa fizică a cetăţenilor şi lupta împotriva fundamentalismului islamic - nu vreţi să purtaţi aceste lupte".

Macron: "Oferiţi ţării divizare şi război civil; lupta împotriva terorismului nu înseamnă să cădem chiar în capcana teroriştilor, cea a războiului civil, capcană pe care ne-o întind şi pe care le-o oferiţi francezilor, prin insultarea lor din cauza religiei, prin agitarea spiritelor şi provocări".

Sondajele arată că majoritatea celor care au urmărit dezbaterea consideră că Macron a avut o prestaţie mai bună. De altfel, estimările arată că dacă votul ar avea loc mâine, ar câştigă aproape 60% din sufragii. A fost însă o campanie extrem de tensionată, cu multe surprize, şi în continuare orice se poate întâmpla până la alegerile prezidenţiale de pe 7 mai.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 7°C 10°C
IASI 3°C 8°C
CLUJ 5°C 6°C
CONSTANTA 11°C 16°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 6°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI