La o universitate din Madrid se produce piele umană cu o imprimantă tridimensională

26 ianuarie 2017, 21:56

Bioimprimanta 3D este alimentată la fel ca o imprimantă obişnuită, dar în cartuşe se introduce biocerneală care se produce în laborator şi păstrează structura pielii umane cu cele două straturi.

José Luis Jorcano, profesor de Bioingenierie la Universitatea Carlos III din Madrid: „Biocerneala se obţine din celulele care formează ţesutul şi proteinele cu care facem structuri proteice în care aşezăm celulele. Acestea conferă consistenţa mecanică şi forma tridimensională a ţesutului”.

Bioimprimanta realizată la Madrid poate să producă piele în cantităţi mari. O suprafaţă de 100 de cm pătraţi se poate realiza în mai puţin de 35 de minute.

Alfredo Brisac – preşedinte BioDan Group: „Avem în faţă o tehnologie inovatoare care permite crearea organelor umane pornind de la celule vii, fără manipulare genetică”.

Aparatul poate produce pielea necesară testărilor din industria cosmetică, dar a fost folosit deja şi pentru vindecarea arsurilor.

Alfredo Brisac – preşedinte BioDan Group: „Se poate folosi pentru acoperirea unei răni, dar spre deosebire de ceea ce există acum, această piele are factori de creştere şi celule vii. De aceea, corpul acceptă acest pansament că pe propria piele şi după procesul de închidere a rănii îşi dă seama că nu este pielea adevărată şi aceasta cade”.

Bioimprimanta 3D de la Madrid se află în curs de omologare şi cercetătorii încearcă să accelereze ritmul de multiplicare a celulelor.

De la Madrid, pentru TVR, Felix Damian.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite