Filmul „Nosferatu” a fost proiectat la Castelul Banffy din Bonțida, în cadrul TIFF, la o sută de ani de la lansare

19 iunie 2022, 15:10

Seara, când vechiul castel medieval a fost scufundat în întuneric, au răsunat primele acorduri și a început proiecția filmului pe marele ecran.

Realizat în 1922, de Friedrich Wilhelm Murnau, un important regizor din perioada filmului mut, „Nosferatu” este considerat prima peliculă de groază din istoria cinematografiei. Și primul al cărui personaj principal e un vampir.

Filmul a rulat pe acorduri muzicale. Partitura a fost semnată de Simona Strungaru, o prezență constantă la festivalul TIFF, și interpretată de Orchestra Operei Maghiare din Cluj. Compozitoarea a introdus în această creație un instrument de percuție special creat de ea: sferatonul.

Filmul „Nosferatu” a avut o viață scurtă. Pentru că a fost o adaptare neautorizată a nuvelei „Dracula”, creatorii peliculei au fost dați în judecată de văduva lui Stoker și au pierdut. Toate copiile au fost distruse. Totuși, câteva au supraviețuit. Pe baza lor s-a putut face, după decenii, restaurarea pentru ca și generațiile de acum să îl poată vedea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite