LA MULȚI ANI! | Actrița Tora Vasilescu împlinește 70 de ani

22 martie 2021, 08:49

După absolvire a fost repartizată la Teatrul din Reşiţa, dar după doi ani a devenit angajată a Teatrului Bulandra din Bucureşti. S-a făcut remarcată în numeroase roluri: Dana Păunescu – „Nota zero la purtare” de Octavian Sava şi Virgil Stoenescu, Feada – „Roşii trandafirii numai pentru mine” de Sean O’Casey, Gaby – „Ultima oră” de Mihail Sebastian, Felicita – „Bădăranii” de Carlo Goldoni, Giannina – „O întâmplare cu haz” de Carlo Goldoni, Melania – „Mobilă şi durere” de Theodor Mazilu, Tinca – „Casa evantai” de Marin Sorescu, Femeia – „Tacâmuri de pui” de Spiro Gyorgy, Doamna – „Roberto Zucco” de Bernard-Marie Koltes, aminteşte site-ul cinemagia.ro.

(w620) Tora Vasil

Actriţa Tora Vasilescu a fost solicitată de cei mai talentaţi regizori să joace în filmele realizate de ei. Filmografia artistei cuprinde pelicule cum ar fi: „Cursa”, „Gloria nu cântă”, „Avaria”, „Casa dintre câmpuri”, „Croaziera”, „Învingătorul”, „Să mori rănit din dragoste de viaţă”, „Cuibul de viespi”, „Liliacul înfloreşte a doua oară”, „Şobolanii roşii”, „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Şi totul era nimic…”, „Codin şi Chira Chiralina”, „Cenuşa păsării din vis”, „Kilometrul 36”, „Pădurea de fagi”, „Glissando”, „Primăvara bobocilor”, „Ultimul stinge lumina”, „Occident”, „Alegerea Siminei”, „Fii cu ochii pe fericire”, „Legături bolnăvicioase”, „De ce trag clopotele, Mitică?”.

Unele dintre rolurile interpretate în filme i-au adus succese internaţionale, distincţii şi premii – de trei ori Premiul pentru Interpretare UCIN, Premiul pentru rolul din ”Imposibila iubire” la Aceno D’Oro, Premiul pentru Cel mai bun rol secundar feminin în ”Şobolanii roşii”, conform site-ului cinemagia.ro.

(w620) Tora Vasil

„La Tora Vasilescu, vibraţia este starea naturală. Privirile vibrează – trist sau sperios sau curios, zâmbetul vibrează – timid sau îndrăzneţ sau copilăros, vocea vibrează în tonuri reci, seci sau, dimpotrivă, tandre, dar mai ales tăcerile. Tăcerea fetei din ‘Probă de microfon’, în faţa microfonului, în faţa întrebărilor sau în faţa unui păcătos de prea târziu. Tăcerile Torei Vasilescu vibrează pe toată scara şi la toate intensităţile sentimentelor omeneşti, şi atât de antisentimentalele ei personaje sunt mereu bruiate – minunat bruiaj – de acest temperament artistic făcut parcă special să vibreze astfel în toate felurile, în toate stările”, scria Eva Sîrbu în publicaţia „Magazin estival 1980”, potrivit site-ului http://aarc.ro/

Artista a jucat şi în seriale ori telenovele româneşti precum: „Numai iubirea”, „Regina”, „State de România”, „Daria, iubirea mea”, „Păcatele Evei”, ”Moştenirea”, ”Preţul iubirii”, ”E dreptul meu!”, ”O săptămână nebună”, ”Altă săptămână nebună”, „Războiul sexelor”, „Lumea lui Geo Saizescu”, „Război în bucătărie”, notează site-ul cinemagia.ro.

(w620) Tora Vasil

Actriţa Tora Vasilescu a fost decorată de Preşedinţia României cu Ordinul Naţional Serviciu Credincios în grad de Cavaler pentru întreaga carieră. În 2017, a primit Premiul de Excelenţă la TIFF.

„În meseria asta a noastră, numai talentul nu ajunge. Oricât har ai avea de la mumă, mai trebuie şi experienţă şi foarte multă muncă. Să te expui în faţa aparatului de filmat se învaţă. Să reuşeşti într-o clipă anume şi în condiţii anume, care sunt cu totul altele decât ale scenei, să-ţi expui punctul de vedere asupra unei relaţii umane (pentru că asta e un personaj, nu? un punct de vedere) se învaţă. În asta stă, cred, nobleţea profesiei de actor.”, mărturisea Tora Vasilescu, potrivit site-ului http://aarc.ro/.

(w620) Tora Vasil

 

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite