La mulți ani Marinei Române! Parada Forțelor Navale Române a fost transmisă în direct, în Ediție specială, pe TVR 1

15 august 2020, 09:53

Deși ediţia din acest an a Zilei Marinei a fost sărbătorită fără public, cele 21 de salve de tun au putut fi auzite în portul Constanța, iar navele au fost admirate de turiștii aflați pe litoralul Mării Negre.

Exerciţiul naval s-a desfăşurat în rada portului Constanţa.

În mesajul său, președintele Klaus Iohannis a mulţumit Forțelor Navale pentru implicarea în lupta cu noul coronavirus și pentru operaționalizarea spitalului militar ROL-2 din Constanța.

În premieră, şeful statului a participat la bordul Fregatei Regina Maria la demonstrațiile prilejuite de Ziua Marinei.

Rând pe rând, echipajele navelor militare i-au dat onorul.

Pentru a fi cât mai aproape de oameni pentru prima dată, navele militare au defilat până la Midia.

Și la Brăila, 7 nave ale flotilei militare au salutat mulțimea, timp în care 4 avioane militare au survolat Dunărea.

Parada de la Brăila s-a încheiat cu defilarea navelor civile, din care Zeul Neptun i-a salutat pe brăileni.

Claudiu Lucaci a fost gazda unei Ediții speciale dedicate manifestărilor organizate cu acest prilej. Invitații săi au fost șeful Serviciului Instrucție din Statul Major al Forțelor Navale, comandorul Nicu Chirea, și comandantul Divizionului 175 Nave Scafandri de Luptă, comandorul Marian Tănase.

Manifestările au debutat la Constanța cu o ceremonie militară și religioasă, în interiorul portului militar.

După trecerea în revistă a gărzii de onoare, s-a desfășurat ceremonialul ridicării Pavilionului, Geacului și a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare.

După ceremonia din portul militar, marinarii au luat parte la Exercițiul naval întrunit „Forțele Navale Române 2020”.

Exercițiul a debutat cu secvențele de combatere a migrației transfrontaliere, realizate de Garda de Coastă, urmate de acțiunile scafandrilor de luptă pentru distrugerea dispozitivelor de cercetare submarină.

În larg, navele aflate în dispozitivul fix au respins atacul aviației inamice, cu sistemele de artilerie de la bord. Protagoniștii acestei secvențe au fost fregata „Regina Maria”, fregata „Mărășești”, nava purtătoare de rachete „Lăstunul”, puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, corveta „Contraamiral Eustațiu Sebastian” și dragorul maritim „Locotenent Lupu Dinescu”.

Rolul inamicului a fost jucat de aparatele de zbor ale Forțelor Navale și Aeriene Române. Au fost folosite 1.200 de unități de muniție.

Au fost simulate căutarea și atacul asupra unui submarin inamic. Conform scenariului, un avion militar de patrulare și cercetare francez (MPA Atlantique) a interceptat un submarin inamic în proximitatea portului Constanța și a transmis coordonatele unui elicopter Puma Naval. Elicopterul a lansat o geamandură radio-hidro-acustică și o torpilă antisubmarin.

Demonstrațiile de pe mare s-au încheiat cu defilarea navelor militare.

Echipajele navelor participante au prezentat onorul oficialităților îmbarcate la bordul fregatei „Regina Maria” și al navei purtătoare de rachete „Lăstunul”, după care au defilat în apropierea țărmului, de la Constanța până la Midia.

La Brăila și la Tulcea s-au desfășurat scurte ceremonii de ridicare a Pavilionului, Geacului și a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare. Apoi, navele au defilat în formație, pe Dunăre.

La Mangalia, ceremonia a fost organizată în interiorul portului militar.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite