La mulți ani, România! StirileTVR.ro vă oferă cele mai spectaculoase imagini de la parada militară de Ziua Națională

1 decembrie 2017, 07:18

Parada de la Arcul de Triumf e, poate, cel mai îndrăgit moment al zilei de 1 Decembrie. Zeci de mii de oameni au venit să vadă ce are armata română mai bun: blindate, tancuri, sisteme de rachete, elicoptere și avioane de vânătoare. A fost o atmosferă cu adevărat de sărbătoare.

Timp de o oră și jumătate, zeci de mii de români au privit fascinați parada militară de la Arcul de Triumf. Participanți și spectatori deopotrivă au uitat de ploaie și de frig și au fluturat cu mândrie tricolorul. Militarii au defilat în noua uniformă de camuflaj a armatei române. Alături de cei peste 3500 de militari și reprezentanți ai ministerului de Interne și SRI au bătut pas de defilare 320 de militari din 14 armate aliate și partenere. Televiziunea Română v-a adus în case cele mai spectaculoase imagini. TVR a fost singura televiziune care a filmat parada din acest an.

ACTUALIZARE Parada s-a încheiat cu defilarea Detaşamentului de Cavalerie al Jandarmeriei în aplauzele persoanelor prezente la ceremonii.

Caii au fost o prezenţă constantă în cadrul structurilor militare, iar cabalinele de astăzi sunt partenerii de încredere ai jandarmilor, de fiecare dată fiind trataţi cu respect, atât de către militari, cât şi de către cetăţeni.

ACTUALIZARE A defilat în continuare tehnica din dotarea Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și tehnica de intervenţie a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

ACTUALIZARE Parada tehnicii MAI. Blocul de defilare al Ministerului Afacerilor Interne a fost deschis de Poliția Română: motociclete aflate în dotarea Poliției Rutiere, autospecialele aflate în dotarea Brigăzii autostrăzi și misiuni speciale, efective ale Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale.

Autoturismul Dacia Duster cu şenile este util structurilor Jandarmeriei Montane pentru transportul rapid şi facil al efectivelor în zonele greu accesibile şi în condiţii extreme de iarnă.

ACTUALIZARE Defilarea tehnicii Comandamentului comunicaţiilor şi informaticii.

ACTUALIZARE A defilat detaşamentul de tehnică al Comandamentului Logistic.

ACTUALIZARE Parada tehnicii Ministerului Apărării Naţionale a continuat cu blocul de tehnică al Forţelor Aeriene.  Detașamentul de tehnică HAWK este format din șase autospeciale de transport rachete, având ataşate câte un lansator cu câte trei rachete de exerciţiu. Lansatorul este destinat pentru transportul, pregătirea şi lansarea rachetelor de luptă. Sistemul HAWK dispune de un sistem de comandă-control de ultimă generaţie şi are o mobilitate mare în câmpul tactic, precum şi o putere de foc redutabilă. Sistemul este compatibil cu sistemul de rachete sol-aer PATRIOT, realizând în comun o apărare stratificată a câmpului tactic.

ACTUALIZARE Defilează Blocul de paradă al tehnicii militare.

Vehiculele de luptă de tip HUMVEE ale Forţelor pentru Operaţii Speciale sunt mijloace de luptă, capabile să execute misiuni de luptă într-o mare varietate de forme de teren şi relief.

MOTOCICLETELE ENDURO sunt folosite pentru misiuni specifice ce presupun un mare grad de mobilitate.

Vehiculele RANGERS POLARIS au intrat în dotarea Forţelor pentru Operaţii Speciale în 2016. ATV-urile de tip RANGER POLARIS 6 x 6 sunt folosite pentru acţiuni de căutare, salvare, evacuare şi cercetare în teren puternic frământat.

Autovehiculul blindat pentru operaţii speciale URO VAMTAC este un mijloc de luptă mobil, intrat în înzestrarea Forţelor Terestre în anul 2007.

Transportorul blindat de trupe Piranha III C este un autovehicul de luptă blindat pe roţi, cu un design deosebit, o protecţie balistică variabilă crescută, blindaj performant, fiind dotat cu kituri de protecţie împotriva minelor şi a armelor chimice, radiologice, bacteriologice şi nucleare. Are o greutate de 17 tone şi se poate deplasa cu uşurinţă în orice tip de teren, poate atinge o viteză de 105 km/h pe şosea şi poate traversa, cu uşurinţă, cursuri de apă prin plutire.

B 33 Zimbru este un autovehicul de luptă blindat, amfibiu, cu un echipaj format din 10 militari cărora le asigură transportul protejat. Transportorul are o masă de luptă de 14 tone şi este propulsat de un motor diesel de 280 de cai putere.

Tancurile TR 85 M 1 „Bizonul”, oferă un grad ridicat de putere de foc, protecţie a forţei şi manevrabilitate în câmpul tactic, atât în ceea ce priveşte deplasarea pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte. Este dotat cu un tun calibru 100 mm,  semiautomat, mecanic, cu ţeavă ghintuită, ale cărui proiectile pot fi perforante, cumulative sau explozive. Bătaia maximă este de aproximativ 14,6 km.

Transportoare amfibii blindate 8×8 Piranha V, care vor intra în înzestrarea Forţelor Terestre Române. Acest tip de transportor asigură transportul de trupe, guri de foc în misiuni de luptă, puncte de comandă mobile, aruncătoare de calibre mari, tractoare de evacuare – reparaţii, vehicule de evacuare medicală, vehicule de cercetare CBRN, asigurând un grad ridicat de protecţie. Blindatul poate fi echipat cu o gamă mare de sisteme de arme.

Maşina de luptă a infanteriei 84 M – „Jderul” este un autovehicul de luptă blindat, amfibiu, pe şenile, care asigură transportul protejat al grupei de infanterie şi ducerea luptei de către aceasta.

GEPARD-ul este un sistem de artilerie antiaeriană blindat, autonom, autopropulsat, cu mobilitate ridicată, care poate executa misiuni de luptă în orice condiţii meteorologice, ziua şi noaptea. Turela conţine armamentul, care constă în două tunuri automate de calibrul 35 mm, fiecare având o cadență de tragere de 550 de lovituri pe minut şi două radare, unul de cercetare şi unul de urmărire.

Lansatorul multiplu de rachete LAROM este un mijloc autopropulsat de lovire complet automatizat, cu o mare putere de foc, care poate să lovească o gamă diversă de ţinte.

Sistemele antiaeriene 2 x 35 mm „OERLIKON. Fiecare sistem acţionează şi autonom, putând să-şi detecteze propriile ţinte şi să decidă atacarea lor cu ajutorul Sistemului Optic Digital.

Vehicule blindate MRAP, tip COUGAR, echipamente de ultimă generaţie intrate în înzestrarea Armatei Române. MRAP COUGAR 6×6 este un vehicul blindat pentru transportul personalului şi echipamentelor, precum şi pentru neutralizarea dispozitivelor explozive improvizate. MRAP COUGAR are o masă de 24 tone.

ACTUALIZARE În Piața Arcului de Triumf a intrat detaşamentul Serviciului Român de Informaţii.

ACTUALIZARE Blocul de paradă pedestru al Ministerului Afacerilor Interne este deschis de inspectorul principal de poliţie Bogdan Zidaru. Prin faţa tribunei oficiale au defilat Garda drapelului şi detaşamentul de studenţi al Academiee de Poliție ,,Alexandru Ioan Cuza”, Şcoala de Agenţi de Poliţie ,,Vasile Lascăr” din Câmpina, un detaşament de  Acţiuni Speciale din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie “Vlad Ţepeş”, blocul de defilare al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Garda de Onoare a Jandarmeriei.

ACTUALIZARE Defilează un detaşament al Academiei Tehnice Militare, instituţie ce a împlinit 68 de ani de învăţământ politehnic militar, comandat de colonelul Iliuţă Vlad.

ACTUALIZARE Imagini surprinse din elicopter la parada de Ziua Națională a României.

ACTUALIZARE Blocul de paradă al Forțelor Aeriene Române este condus de generalul de flotilă aeriană Constantin Dobre, locțiitor al șefului Statului Major al Forțelor Aeriene și comandant al Componentei Operaționale Aeriene, absolvent al Colegiul de Război al Aerului, din Statele Unite ale Americii. Defilarea Forțelor Aeriene Române continuă cu comandantul Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer “General Nicolae Dăscălescu”, colonelul Claudiu Hermeniuc, ofițer cu o îndelungată experiență în arma rachete și apărare antiaeriană, urmat de cele două detașamente ale brigăzii.

Defilarea detaşamentului Academiei Forţelor Aeriene “Henri Coandă”, condus de comandorul Gabriel Răducanu.

ACTUALIZARE Defilează detaşamentul de paraşutişti din Batalionul 495 Infanterie „Căpitan Ştefan Şoverth”, urmat de Batalionului 33 Vânători de Munte “POSADA” și  poliţiştii militari.

ACTUALIZARE Blocul de paradă al Forţelor Terestre Române. Primul detaşament al forţelor Terestre Române este format din militari ai Brigăzii 1 Mecanizată „Argedava”. Este urmat de Batalionului 2 Infanterie “Călugăreni”, Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab, detaşamentul de cercetaşi militari al Batalionului 32 Cercetare Supraveghere „Mircea”.

ACTUALIZARE Defilarea detașamentelor străine. Anul acesta sunt prezente a parada de la Bucureşti detașamente din Polonia, Bulgaria, Canada, Franța, Germania, Grecia, Portugalia, Italia, Slovacia,  Turcia, Ucraina, Marea Britanie, Irlanda, SUA, Republica Moldova.

ACTUALIZARE Defilarea terestră a început cu Drapelele de epocă, purtate de tinerii militari ai Brigăzii 30 Gardă “Mihai Viteazul”, sub comanda locotenentului Daniel Pîslariu. Acestea aparţin unităţilor care au scris pagini de glorie pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial.

Detaşamentului drapelelor de epocă îi urmează detaşamentul militarilor care poartă uniformele Primului Război Mondial și Asociaţia Tradiţia Militară, grupul de reconstituire istorico-militară care reprezintă România la Uniunea Europeană


ACTUALIZARE Comandantul paradei este generalul-locotenent Adrian Tonea, locţiitorul şefului Statului Major al Apărării.

ACTUALIZARE Se intonează Imnul Naţional al României, în semn de salut. Se execută 21 de salve de tun de către bateria de artilerie a Brigăzii 30 Gardă ,,Mihai Viteazul”. Președintele Kalus Iohannis depune o coroană de flori la Arcul de Triumf.

Acest obicei provine din secolul al XIV-lea, de când au început să fie utilizate tunurile, dar a devenit uzual în secolul al XVII-lea. Prin descărcarea tunurilor, o navă de război care se apropia de un ţărm străin îşi dovedea astfel bunele intenții, deoarece nu avea cum să-şi reîncarce tunurile la timp, înainte de a intra în bătaia tunurilor de pe uscat.

Astăzi, tradiţia executării salvelor de tun reprezintă o formă de omagiere a unor evenimente istorice sau personalităţi, ca parte a protocolului organizat de state cu diferite ocazii. Salutul cu 21 de salve de tun este acordat în onoarea Zilei Naţionale, a Imnului sau Drapelului naţional, în onoarea unui suveran sau a unui şef de stat străin.

_____________________________

Blocurile de paradă sunt organizate pe detaşamente, cu trupe şi tehnică ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi ale Serviciului Român de Informaţii.

La ceremonie participă și Asociaţia Tradiţia Militară, membră a  Uniunii Europene a Asociaţiilor Istorico-Militare.

Comandantul paradei este generalul-locotenent Adrian Tonea, locţiitorul şefului Statului Major al Apărării. În urmă cu 100 de ani, bunicul său își făcea datoria pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial. Tatăl său a luat parte la Al Doilea Război Mondial.

Efectivele Ministerului Apărării Naționale poartă noua ținută combat, care a intrat în dotare anul acesta.

Blocul muzicii de paradă care asigură fondul sonor al defilării este constituit din Orchestra Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, Muzica Militară a Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul şi Muzica Militară a Brigăzii I Mecanizată Argedava.

Bateria „Salve” a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” va executa 21 de salve de tun în semn de salut pe timpul intonării Imnului Naţional al României.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă