La mulți ani, București! 560 de ani de la prima atestare documentară

Frumos în Bucureşti, multe evenimente culturale care ne mai înfrumuseţează viaţa, printre claxoane, aglomeraţie, stres, gunoaie, schimbat de borduri şi lista continuă. Şi totuşi, în ciuda tuturor acestor motive, îl iubim. Iar astăzi împlineşte 560 de ani! Este ziua Bucureştiului, aşa că l-am făcut personajul nostru de astăzi.

20 Septembrie 2019, 07:55 (actualizat 20 Septembrie 2019, 07:57) |
La multi ani, București!
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Acum 560 de ani se năștea orașul București. Mă rog, se născuse mai de mult dar atunci i-au făcut certificat de naștere. Cea mai populară poveste spune că a fost înființat de un cioban pe nume Bucur. Alți specialiști pretind că Bucur era pescar în timp ce unii cercetători sunt convinși că pescarul cioban era de fapt haiduc. Asta ultima e un pic bizară. Un haiduc de regulă se ascunde de autorități prin păduri, nu prea are timp să înființeze orașe.

Unii exagerează și alătură numele orașului de cuvântul albanez bukkur care înseamnă frumos. Ce legătură or avea albanezii cu Bucureștiul e greu de priceput. Nici nu vreau să ma întreb ce-o însemna bukur în limba aborigenilor australieni.

În fine, de unde-o fi venit, Bucureștiul reușește destul de rapid să se impună și să devină preferat de domnitori în dauna capitalei Târgoviște. Vlad Tepeș a stat 4 din 6 ani de domnie la București. Iar în 1659 devine capitala Țării Românești.

În 1831, primul recensământ profesionist arăta că orașul, avea 54 de mii de locuitori și 66 de fabrici. Azi are 2 milioane de locuitori și tot atâtea mașini care-l poluează secundă de secundă.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C -3°C
IASI -4°C -3°C
CLUJ -8°C -8°C
CONSTANTA 1°C -3°C
CRAIOVA -1°C -2°C
BRASOV -6°C -8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI