La mulți ani, București! 560 de ani de la prima atestare documentară

20 septembrie 2019, 07:55

Acum 560 de ani se năștea orașul București. Mă rog, se născuse mai de mult dar atunci i-au făcut certificat de naștere. Cea mai populară poveste spune că a fost înființat de un cioban pe nume Bucur. Alți specialiști pretind că Bucur era pescar în timp ce unii cercetători sunt convinși că pescarul cioban era de fapt haiduc. Asta ultima e un pic bizară. Un haiduc de regulă se ascunde de autorități prin păduri, nu prea are timp să înființeze orașe.

Unii exagerează și alătură numele orașului de cuvântul albanez bukkur care înseamnă frumos. Ce legătură or avea albanezii cu Bucureștiul e greu de priceput. Nici nu vreau să ma întreb ce-o însemna bukur în limba aborigenilor australieni.

În fine, de unde-o fi venit, Bucureștiul reușește destul de rapid să se impună și să devină preferat de domnitori în dauna capitalei Târgoviște. Vlad Tepeș a stat 4 din 6 ani de domnie la București. Iar în 1659 devine capitala Țării Românești.

În 1831, primul recensământ profesionist arăta că orașul, avea 54 de mii de locuitori și 66 de fabrici. Azi are 2 milioane de locuitori și tot atâtea mașini care-l poluează secundă de secundă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Unde pot petrece Revelionul bucureștenii. Petreceri concerte și artificii

Pregătirile pentru Revelion, pe ultima sută de metri