La Ministerul Justiției au început interviurile pentru ocuparea funcției de procuror general

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a început intervievarea candidaților pentru funcțiile de procuror general, șef DNA și DIICOT. Astazi, patru candidați au fost chestionați, printre ei, coloneul magistrat Ionel Corbu, care a anchetat, la început, dosarul 10 august. Ceilalți intervievați la Ministerul Justiției sunt Florin-Daniel Căşuneanu, Gabriela Scutea și Laura Oprean.

14 Ianuarie 2020, 09:36 (actualizat 14 Ianuarie 2020, 20:06) |
A început selecția pentru șefii DNA, DIICOT și PG
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Timp de o oră și jumătate, colonelul Ionel Corbu a încercat să convingă comisia că merită să fie procuror general și s-a luptat cu emoțiile.

Un alt candidat a fost Gabriela Scutea, fosta adjunctă a Laurei Codruța Kovesi. Scutea este cunoscuta pentru că a protestat față de modificările PSD la legile Justiției, dar și pentru că a semnat protocolul Parchet-SRI, declarat neconstituțional. Ea a făcut referire la eșecul major înregistrat de procurori în dosarul Țăndărei.

Alți candidați intervievați au fost procurorul din Iași Florin Căşuneanu şi actuala prim-adjunctă a procurorului general, Laura Oprean.

Până vineri, ministrul Justiției are programate interviuri cu candidații pentru șefia DNA, DIICOT și a Parchetului general.

Săptămâna viitoare, pe 21 ianuarie, ministrul va anunța pe cine a ales. Propunerile sale vor merge la CSM pentru un aviz consultativ, apoi la șeful statului, care va face numirile propriu-zise.

Daniel Horodniceanu, Gabriela Scutea, Horațiu Radu, Ionel Corbu, Florin-Daniel Cășuneanu, Laura Oprean, Marian Drilea și Sorin Vasilache s-au înscris în cursa pentru ocuparea funcției de procuror general.

Calendarul interviurilor:

1. Ionel Corbu - Admis la interviu 14.01.2020 - 9.00
2. Florin-Daniel Cășuneanu - Admis la interviu 14.01.2020 - 10.30
3. Gabriela Scutea - Admis la interviu 14.01.2020 - 13.30
4. Laura Oprean - Admis la interviu 14.01.2020 - 15.00
5. Pompiliu - Marian Drilea - Marga - Admis la interviu 15.01.2020 - 9.00
6. Daniel Horodniceanu - Admis la interviu 15.01.2020 - 10.30
7. Sorin Săndel Vasilache - Admis la interviu 15.01.2020 - 13.30
8. Răzvan Horațiu Radu - Admis la interviu 15.01.2020 - 15.00


Ionel Corbu este unul dintre procurorii militari care au instrumentat dosarul privind mitingul din 10 august 2018.

Gabriela Scutea a fost, între noiembrie 2006 - mai 2013, adjunct al Procurorului General, care era atunci Laura Codruţa Kovesi, şi era responsabilă pentru activitatea Secţiei judiciare, activitatea de resurse umane şi documentare, ordonator principal de credite (delegat), implementarea programelor cu finanţare externă, precum şi audit. Ulterior, între mai - august 2013, a fost numită consilier al Procurorului General de atunci, respectiv Tiberiu Niţu. În ianuarie 2016, în perioada scandalului privind OUG 13, Gabriela Scutea deţinea funcţia de secretar de stat în Ministerul Justiţiei. Ea şi-a început activitatea în 1995 ca procuror stagiar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov şi apoi Parchetul de pe lângă Judecătoria Rupea. Scutea a candidat, în mandatul lui Tudorel Toader, la șefia DNA.

Laura Oprean este, din 2016 și până în prezent, prim-adjunct al procurorului general (delegat). Aceasta a fost procuror general la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj și a activat în cadrul DNA Cluj ca procuror, iar ulterior ca procuror șef serviciu.

Pompiliu Marian Drilea-Marga este lector la Universitatea Transilvania din Brașov, iar potrivit CV-ului de pe pagina instituției, are drept interese de cercetare dreptul penal, dreptul procesual penal și criminalitatea informatică.

Sorin Vasilache este procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov.

Răzvan Horațiu este, din iunie 2019, delegat de Consiliul Superior al Magistraturii în funcția de adjunct al procurorului general. În perioada iulie 2018-iunie 2019, a reprezentat Ministerul Public la şedinţele de judecată de la Curtea Constituţională şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. De asemenea, Radu a fost și procuror detașat în funcția de Subsecretar de Stat - Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justiţie şi Tribunalul Uniunii Europene.

În urma comunicărilor primite de la CSM, INM și ASE, membrii Comisiei de interviu sunt:

- procuror Remus Damian Budăi (desemnat de secția de procurori a CSM);

- judecator Ioana Bogdan (desemnată de INM);

- psiholog Marius Babici (desemnat de CSM);

- prof. univ. dr. Răzvan Cătălin Dobrea (desemnat de rectorul ASE).

Din partea Ministerului Justiției fac parte din comisie:

- Lidia Barac, Secretar de Stat

- avocat Ștefan Ciurescu, consilier al Ministrului Justiției.

- Cătălin Predoiu, Ministrul Justiției (președintele Comisiei).

Săptămâna viitoare, pe 21 ianuarie, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, va face cele 3 propuneri pentru funcțiile de procuror general, șef al DNA și șef al DIICOT. Propunerile trebuie apoi avizate de Secția pentru procurori a CSM, după care procedura ajunge la șeful statului, care face numirile.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 3°C
IASI 4°C 2°C
CLUJ 2°C 3°C
CONSTANTA 6°C 4°C
CRAIOVA 4°C 3°C
BRASOV 1°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI