La limita supraviețuirii. În România, peste 4 milioane de oameni trăiesc în sărăcie

16 aprilie 2019, 17:49

Cele câteva familii își duc traiul pe două străduțe improvizate, la ieșirea din Galați, spre nordul județului. Dorina Florea are 33 de ani și o fetiță de 6 ani. Soțul lucrează în construcții, când și când. Împart toți trei o cămăruță de câțiva metri pătrați. Trăiesc din aproximativ 1500 de lei, în lunile în care e de treabă.

Unii localnici s-au stabilit acolo în urmă cu 35 de ani când și-au ridicat o cămăruță din pământ și paie. Și n-au mai plecat. Mama Dorinei, de exemplu. Are aproape 60 de ani și nu prea mai are speranțe. Trăiește așa de-o viață. Fără apă, fără prea multă căldură și cu lumină câteva ceasuri când pot porni generatorul. Au cerut ajutor la primărie, însă nu l-au primit.

Două case mai departe, Mariana Șerban își striga durerea în fața camerei de filmat. Are 5 copii. Niciunul nu merge la școală sau la grădiniță. Spune că nici măcar bani să-i îmbrace nu are.

Peste 4,5 milioane de români trăiau în sărăcie în 2017, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică. Rata sărăciei a scăzut în 2017, sub 25 la sută, dar este peste media europeană.

Guvernul a revizuit Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă, toamna trecută. Autoritățile pregătesc măsuri pentru a reduce, printre altele, sărăcia și analfabetismul.

Măsurile pregătite de Guvern vin în contextul în care România și-a asumat prevederile Agendei 2030, plan strategic al Organizației Națiunilor Unite.

Oficiali din peste 40 de țări au participat la București la o reuniune privind parteneriatele durabile pentru realizarea Agendei 2030.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă