La Iași sunt 150 autobuze dotate cu rampă pentru persoanele cu dizabilități și 3 microbuze dotate cu lift

Pare ușor să ne deplasăm pe jos, cu mașina sau cu autobuzul oriunde în lume. Dar dacă o facem într-un scaun cu rotile, nimic nu mai este simplu. Românii cu astfel de probleme sunt, de multe ori, condamnați să stea în casă din cauza lipsei cailor de acces pentru ei. În lume, peste 65 de milioane de oameni sunt imobilizați în scaunul cu rotile.

06 August 2019, 09:12 (actualizat 06 August 2019, 11:44) Știrile TVR |
Realitatea, văzută din scaunul cu rotile
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Cam 1% din populația planetei. La noi sunt câteva sute de mii de oameni pentru care statul întinde rar câte o rampă de acces.  Oamenii aceștia nu se pot bucura de tot ce oferă un oraș, în fond de toate drepturile lor. Deși legea spune clar că trebuie să li se asigure căi de trecere în toate instituțiile publice, prea puțini s-au preocupat de asta.  Nu-i mai simplu nici în mijloacele de transport în comun. De multe ori, bunăvoința celorlalți pasageri este singura șansă de a urca.

Operatorul de transport public din Iași dispune de 150 autobuze dotate cu rampă pentru persoanele cu dizabilități și 3 microbuze dotate cu lift.

Cele 3 microbuze operează gratuit, la cerere, curse pentru persoanele cu dizabilități. Programarea se face cu cel puțin 24 de ore înainte.

Prin acest program, în ultimele 3 luni, s-au realizat 156 de curse la cerere.

De asemenea, compania spune că a implementat un proiect pilot ce prevede dotarea tramvaielor de tip GT4 cu lift pentru persoanele cu dizabilități, deocamdată funcționând primul vagon dotat cu un astfel de echipament.

Municipalitatea ieşeană susține că este preocupată de facilitarea accesului persoanelor cu dizabilităţi în spaţiul public.

Reprezentanții autorităților vorbesc despre autobuzele noi, care dispun de rampe, dar și de spațiu special rezervat celor cu dizabilități locomotorii.

De asemenea, refugiile pentru pasageri au rampe amenajate pentru uşurarea accesului celor care se deplasează cu dificultate.

În plus, în cadrul proiectului de Bike Sharing, municipalitatea susține că vor fi achiziţionate biciclete speciale.

Pentru persoanele cu deficienţe de auz şi de vedere, se lucrează la extinderea semaforizării acustice în intersecţii, spun reprezentanții municipalității. Deocamdată 32 din cele 91 de intersecţii din Iaşi au implementat un astfel de sistem.

Tot în contextul comunicării de care să beneficieze persoanele cu dizabilităţi de auz, de aproximativ un an, şedinţele Consiliului Local sunt traduse în direct în limbaj mimico - gestual.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 35°C 35°C
IASI 35°C 33°C
CLUJ 31°C 32°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 32°C 32°C
BRASOV 29°C 29°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI