La final de sezon, plajele sunt curățate de voluntari. Șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București: Deșeurile aruncate la întâmplare sunt un real pericol atât pentru mediul marin cât și pentru om

Resturi de țigări, pet-uri, cartoane și sticle. Acestea sunt "comorile" ascunse sub nisip pe plajele din România. Toate au fost aruncate de turiști și uitate. Situația se repetă an de an. Zeci de voluntari, dar și reprezentanți ai Comisiei Europene s-au implicat din nou într-o acțiune de ecologizare a unui sector de plajă din Costinești. Astfel de acțiuni dublate de proiecte ample la nivel național vor avea loc și în următorii ani, pentru că România primește 12 miliarde de euro pentru mediu în Planul Național de Redresare și Reziliență.

29 Septembrie 2021, 18:52 (actualizat 29 Septembrie 2021, 21:14) Știrile TVR |

Cele mai întâlnite deșeuri pe plajele de pe litoralul românesc sunt resturile de țigară. Ca și cantitate, primul loc este ocupat de deșeurile din plastic.

Pregătiți cu saci și mănuși, voluntarii, dar și reprezentanții Comisiei Europene au luat la pas plaja din Costinești. Și au fost șocați de ce au găsit.

Ei speră ca situația să se remedieze cât mai repede, mai ales că, în Planul Național de Redresare și Reziliență a fost cuprinsă o sumă importantă, pe care România o va primi pentru proiecte de mediu.

Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București: Soluția Europeană pentru viitor se numește pactul verde. Prin acesta dedicăm 40 la sută din cele 800 de miliarde de euro pentru proiecte de mediu. România are 12 miliarde de euro pentru proiecte de mediu.

Anca Gheorghe, reprezentant ONG Mare Nostrum: Tot ceea ce ingerează viețuitoarele marine pe partea de deșeuri ajunge în farfuria noastră și, în unele cazuri, nici nu ne dăm seama când ajungem să le mâncăm.

Voluntarii sunt de părere că situația se va îndrepta atunci când turiștii își vor schimba comportamentul.

Ultima monitorizare a ONG-ului Mare Nostrum arată că cel mai murdar sector de plajă de pe litoralul românesc este cel din Năvodari, iar cel mai curat, cel din Tuzla.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 4°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 2°C 8°C
BRASOV -1°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI