La doar două săptămâni de când statul a suspendat angajările în sistemul bugetar pentru 6 luni, guvernul anunţă excepţii. Învățământul, prima dintre ele. Precizările ministrului Educației

16 iulie 2022, 19:03

Deși, oficial, angajările în tot sistemul bugetar sunt suspendate de la începutul lunii și nu mai pot fi scoase posturi la concurs până la finalul acestui an, guvernul face primele derogări.

În sistemul de învățământ e nevoie de profesori, personal nedidactic, dar și auxiliar, așa că executivul a dat din nou drumul concursurilor în școli și universități, chiar și pentru personal de conducere.

Ministrul Finanțelor susține că Ministerul Educației trebuie să se încadreze în banii pe care i-a primit.

Ministerul Finanțelor lucrează acum la rectificarea bugetară care trebuie să fie gata până pe 5 august.

La reîmpărțirea banilor, ministerele ar putea aloca fonduri pentru noi angajări, dacă vor mai exista derogări.

Premierul consideră că ar putea fi nevoie de mai mulți angajați în consulate și în ambasade, pentru a-i informa pe românii din diaspora cum pot accesa fonduri europene.

În luna aprilie, numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era de 1,2 milioane, cu 1.689 mai multe comparativ cu luna precedentă, iar 64% dintre acestea erau în administraţia publică centrală.

Într-un context în care Guvernul trebuie mai mult decât oricând să gestioneze responsabil resursele țării în încercarea de a genera creștere economică, managementul cheltuielilor publice reprezintă o prioritate. Însă, pe de altă parte, suntem cu toții conștienți că educația de calitate depinde de existența, stabilitatea și motivația resursei umane. Copiii noștri au nevoie să se pregătească cu oameni care își doresc sa facă acest lucru într-un cadru pe care noile legi ale educației îl vor asigura în spiritul unei necesare reforme reale. Acesta este contextul general în care Guvernul a adoptat vineri, 15 iulie, ordonanța de urgență prin care se permit angajări în sistemul național de învățământ„, a precizat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

„Prin ordonanța de urgență adoptată de Guvern vineri, 15 iulie, la propunerea Ministerului Educației nu ‘se dă liber’ la angajări nejustificate! Textul OUG precizează: ‘Prin excepție de la prevederile alin.(1), prin memorandum inițiat de Ministerul Educației și aprobat în ședință de Guvern, se poate aproba organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor didactice, didactice auxiliare și nedidactice, precum și a funcțiilor de conducere, vacante sau temporar vacante din unitățile de învățământ’. Ministerul Educației este în proces de analiză a solicitărilor motivate de asigurare a resursei umane în educație”, arată ministrul.

Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, sunt absolvenți de învățământ superior, promoția de anul acesta, care doresc să se îndrepte către o carieră didactică.

„Mulți dintre aceștia nu au reușit să finalizeze până acum procedurile pentru înscrierea la concurs. Ar fi, oare, mai bine să rămână până anul viitor fără un loc de muncă în condițiile în care este nevoie de profesori în școlile românești?” întreabă ministrul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite