La Chișinău s-a deschis Oficiul NATO. Igor Dodon: Produce o mare îngrijorare, sunt riscuri sporite pentru securitatea națională a statului

NATO și-a inaugurat Oficiul de legătură de la Chișinău, în prezența premierului moldovean și a secretarului general adjunct al Alianței. În cadrul biroului nu vor fi angajați militari, ci doar civili. "Duce la riscuri sporite pentru securitatea naţională a statului", scrie președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, pe Facebook.

08 Decembrie 2017, 12:02 (actualizat 08 Decembrie 2017, 13:56) Știrile TVR |
Pavel Filip, la inaugurarea Oficiului NATO de la Chișinău

Oficiul de legătură al NATO la Chișinău a fost deschis de premierul Pavel Filip și de secretarul general adjunct al NATO. Acest oficiu este de fapt un birou modest, dar importante sunt deciziile care vor fi luate aici, a transmis jurnalista Irina Bejenaru, de la TVR Moldova.

Deschiderea Biroului de legătură de la Chișinău a fost amânată mai multe luni din motive tehnice. Reprezintă un punct culminant al celor 25 de ani de colaborare dintre Republica Moldova și NATO.

Este o misiune civilă, diplomatică, care va ajuta autoritățile Republicii Moldova în elaborarea de politici și strategii de securitate.

Deschiderea acestui oficiu s-a făcut în baza unui acord semnat în 2016 la Bruxelles, de premierul Pavel Filip și secretarul general al NATO. Ulterior, acordul a fost și ratificat de Parlament și promulgat de fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Actualul președinte, Igor Dodon, a fost împotrivă din primul moment, amenințând că va închide oficiul. După ceremoniile de azi a postat un comunicat pe siteul președinției în care își exprimă îngrijorarea. El susține că guvernul de la Chișinău ar acționa în grabă, ceea ce ar implica riscuri pentru securitatea țării.

Președintele Republicii Moldova a reacționat vehement și pe pagina sa de Facebook: "Deschiderea la Chișinău a Biroului de Legătură al NATO constituie un prilej de mare îngrijorare. Graba cu care Guvernul Republicii Moldova acționează în acest sens comportă riscuri sporite pentru securitatea națională a statului. Desigur, această activitate distructivă a Guvernului și a majorității parlamentare, nu are menirea să consolideze suveranitatea, integritatea teritorială și independența Republicii Moldova."

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA -2°C 0°C
BRASOV -5°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI