MOLDOVA AZI

La Chișinău, energia vine de la soare. Agenția pentru Eficiență Energetică are curent din panourile fotovoltaice

Reclama e sufletul comerțului. La Chișinău, Agenția pentru Eficiență Energetică nu va mai da un leu pe curent. Totul vine de la soare acum și peste 200 de panouri fotovoltaice produc energie electrică pentru sediul agenției, o școală și o grădiniță.

09 Martie 2018, 21:46 Știrile TVR |

Agenţia pentru Eficienţă Energetică este prima instituţie care îşi va asigura pe cont propriu energia electrică. Mecanismul e simplu: toată energia ajunge în reţeaua distribuitorului, care ulterior decontează factura instituţiei pentru lumină.

Agenţia pentru Eficienţă Energetică nu va mai plăti cele 10 mii de lei lunar pentru factura la energia electrică. Aceste 222 de panouri sunt mai mult decât suficient pentru a asigura instituţia cu energie electrică aşa că o parte din această energie va fi donată unei grădiniţe, unei şcoli sau unui spital, la discreţia agenţiei. Aceste 222 de panouri ar putea asigura cu energie 400 de apartamente.

Guvernul Lituaniei a plătit peste 228 de mii de euro pentru implementarea în totalitate a proiectului.

Pe un monitor de la parterul instituţiei poate fi urmărit în timp real cum şi câtă energie produce instalaţia de pe acoperiş.

În Republica Moldova sunt 64 de producători de energie din surse regenerabile, dintre care 47 au obţinut tarif de la ANRE şi livrează curent în reţeaua publică. Anual, pe 5 martie este marcată Ziua Mondială a Eficienţei Energetice.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 3°C
IASI 4°C 4°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 6°C
CRAIOVA 5°C 2°C
BRASOV 5°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI