La cererea NATO, aproape o mie de militari români pot fi dislocați rapid. În acest moment, peste 1.600 de militari români sunt implicați în misiuni în afara țării

6 mai 2022, 22:58

În acest moment, peste 1.600 de militari români sunt implicați în misiuni în afara țării. Cele mai multe sunt sub conducerea NATO.

170 de soldați români se află în teatrele de operații din Irak și alți 70 în Kosovo. Cei mai mulți, peste 200, participă la misiunile NATO de asigurare a securității în Marea Mediterană, alături de trupele aliate.

România are aproape o mie de militari care pot fi dislocați rapid în misiunile NATO și UE, iar alți 700 pot participa la misiuni care nu au fost planificate sau previzionate.

Militarii români participă la misiuni de instruire în Mozambic, Mali și Somalia. În timpul misiunilor NATO, unui militar român i se pot dubla sau chiar tripla veniturile. Asta nu compensează însă riscurile foarte mari la care se supune.

Potrivit unui studiu realizat anul trecut de Institutul Internațional pentru Studii Strategice, România are 68.500 de militari activi. Lor li se adaugă 57.000 de forțe din Jandarmerie, unități speciale ale Poliției sau ale serviciilor de informații.

Țara noastră are și 53.000 de rezerviști.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă