CORESPONDENŢĂ DE LA BRUXELLES

La Bruxelles, se împart posturile pentru conducerea Uniunii Europene. Se negociază în funcţie de rezultatele de la europarlamentare

Liderii europeni se reunesc la Bruxelles pentru a analiza rezultatele alegerilor. Începe procesul de desemnare a șefilor principalelor instituții ale Uniunii: președinții Consiliului, Parlamentului și Comisiei Europene. Se negociază la sânge și nimeni nu e dispus să cedeze. Despre mersul discuțiilor de la Bruxelles, amănunte în corespondența de la Lucian Pîrvoiu.

28 Mai 2019, 20:51 |

Emmanuel Macron pare să fie în acest moment liderul hotărât să instaleze în fruntea uneia dintre instituțiile europene un francez. Pentru aceasta, însă, va fi nevoie să își convingă colegii să renunțe la sistemul de Spitzenkandidat sau „candidat principal”, cursă în care s-au înscris, printre alții, socialistul Frans Timmermans, creștin-democratul Manfred Weber și liberala Margrethe Vestager.

Favoritul lui Macron este Michel Barnier, fost comisar european, în două rânduri, și negociator șef al Brexitului. Pe lista scurtă s-ar afla, de asemenea, șefa Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde.

Bursa zvonurilor indică, de asemenea, o presiune a țărilor din grupul de la Vișegrad pentru o poziție de înalt reprezentant, în locul Federicăi Mogherini.

Nu este exclus, de asemenea, ca din rațiuni de proporționalitate, Comisia Europeană să fie condusă de o femeie, în persoana liberalei daneze Margrethe Vestager.

Astăzi este doar începutul unor discuții și negocieri, care se vor purta pe parcursul următoarelor săptămâni, urmând ca la Consiliul de vară, din iunie,  să aflăm numele celor care vor conduce instituțiile europene. Din Bruxelles pentru TVR, Lucian Pîrvoiu.

 

 

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 14°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 12°C 13°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 12°C 16°C
BRASOV 12°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI