La Biarritz începe Summitul grupului țărilor puternic industrializate. Războiul comercial afectează relaţiile dintre membrii G7

La Biarritz, în sudul Franței, începe reuniunea la vârf a grupului țărilor puternic industrializate. Summitul, la care participă și lideri ai instituțiilor europene, se anunță unul tensionat și fără rezultate pozitive.

24 August 2019, 21:12 Știrile TVR |

Sute de oameni i-au întâmpinat cu proteste pe liderii celor mai puternice economii ale lumii.

Ar trebui să fie o reuniune a unor prieteni și parteneri, dar summitul G 7, găzduit de stațiunea de lux franceză Biarritz, amenință să fie unul al dezbinării. Sunt numeroase dosare care ridică tot atâtea obstacole: de la războiul comercial și schimbările climatice, la politica față de Iran.

Înainte de începerea summitului, președintele Franței a lansat un apel la oprirea războiului comercial care are loc deja și care afectează toate economiile lumii. Emmanuel Macron a avertizat că se simt deja tensiuni între țările care fac parte din G 7.

„Această reuniune este necesară, este importantă. Fără această reuniune, unele ţări ar putea avea abordări diferite, care ne-ar îndepărta unii de alţii, ne-ar diviza. Cred că ce se aşteaptă de la noi este să ne coordonăm, să muncim eficient împreună”, a spus Emmanuel Macron, președintele Franței.

Și președintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat că summitul va fi un test dificil al unității și solidarității, mai ales că anul trecut a fost dificil să se găsească un limbaj comun.

„Nu există certitudinea că grupul va fi capabil să găsească soluţii comune. Provocările globale de astăzi sunt cu adevărat serioase”, a declarat Donald Tusk, președintele Consiliului European.

Donald Tusk a adăugat că, sub nicio formă, nu poate fi acceptată propunerea președintelui Statelor Unite, Donald Trump, de a readuce Rusia în organizație. Tusk a promis că, în schimb, va încerca în cele trei zile să-i convingă pe liderii prezenți să invite la summitul viitor Ucraina, în calitate de oaspete.

Surse franceze au anunțat că summitul se va încheia fără un comunicat comun.

 

 

 

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 4°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 6°C 4°C
CRAIOVA 3°C 5°C
BRASOV 3°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI