La 500 de ani de la moartea lui Leornardo Da Vinci, Muzeul Luvru din Paris expune 160 de lucrări ale artistului

24 octombrie 2019, 12:32

Leornardo Da Vinci a fost un artist de geniu care a marcat nu numai renașterea italiana ci întreaga universalitate. De la celebrul tablou «Mona Lisa» care atrage milioane de vizitatori în fiecare an pana la desene sau studii de geometrie sau anatomie ale celebrului artist, toate sunt reunite la muzeul Luvru.

«Leonardo Da Vinci este, bineînțeles, un artist.  Este cineva care a încercat în tablourile sale să reprezinte nu numai forma unui lucru, dar și ceea ce este în interior. În acest sens a fost un geniu extraordinar», spune curatorul expoziției.

Și tehnicile moderne sunt folosite de organizatorii expoziției. Mai exact, este vorba despre realitatea virtuala care oferă o experiență cu totul inedita prin care se poate înțelege povestea din spatele tabloului «Mona Lisa».

«Fecioara cu pruncul și Sfânta Ana» sau desenul «Omul Vitruvian» adus special din Italia pentru acest eveniment precum și alte opere renumite semnate Leonardo Da Vinci pot fi admirate acum la Luvru.

Cele mai multe opere de artă au fost împrumutate din Italia, și asta în ciuda demersurilor unei organizații culturale care s-a opus inițiativei, considerând, de exemplu, că desenul «Omul vitruvian» este prea fragil pentru a fi transportat.

Nici proprietarul tabloului «Mântuitorul Lumii» nu s-a lăsat convins de organizatori să împrumute lucrarea. În locul acestuia a fost expusă o copie.

Anul viitor, Muzeul Luvru va împrumuta, la rândul său, Italiei mai multe tablouri semnate Raphael.

O corespondență de la Mihaela Antoche.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite