La 30 de ani de la Mineriadă, victimele cer să li se facă dreptate

13 iunie 2020, 18:13

În urmă cu 30 de ani, în Piaţa Universităţii avea loc o manifestaţie-maraton anticomunistă, începută în 22 aprilie. I se mai spunea „Golaniada”, după felul în care preşedintele Iliescu i-a numit pe protestatari.

Procurorii militari care au anchetat evenimentele afirmă că la data de 11 iunie 1990, autorităţile au conceput un plan de reprimare a manifestaţiei. Au fost implicaţi 1400 de oameni din Ministerul de Interne, SRI şi Armată.

La data de 13 iunie 1990, ora 4 dimineaţă, forţele de ordine intră în Piaţă şi îi reţin pe toţi cei prezenţi.

În orele următoare, mii de oameni vin să protesteze în Piaţa ocupată de militari şi poliţişti.

În jurul prânzului situaţia degenerează şi apar ciocniri cu forţele de ordine, iar autobuzele Poliţiei sunt incendiate. Procurorii militari afirmă că focul a fost pus la ordinul comandantului Poliţiei!

Sediul Poliţiei Capitalei şi cel al SRI, părăsite de către angajaţi sunt, la rândul lor, incendiate.

Manifestanţii se adună şi în faţa Guvernului şi la Televiziune.

Emisia este întreruptă temporar, după care Preşedintele Ion Iliescu anunţă că este vorba despre o rebeliune legionară şi face apel la mineri să restabilească ordinea şi să apere democraţia.

Apelul preşedintelui a determinat peste 10.000 de mineri să urce în cele 4 trenuri care-i aşteptau în gările din Valea Jiului ca să-i ducă spre Bucureşti. În următoarele două zile, ei au instituit un regim de teroare în Capitala.

Actele de barbarie, văzute în întreaga lume, au dus la izolarea României în următorii ani.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite