La 102 ani, un supraviețuitor al Holocaustului și-a întâlnit pentru prima oară nepotul, datorită bazei de date a Memorialului Yad Vashem

24 noiembrie 2017, 21:41

Eliahu Pietruszka are 102 ani. A permis câtorva jurnalişti să fie de faţă la unul dintre cele mai emoţionante momente din viaţa lui: întâlnirea cu nepotul său, Alexandre, de 55 de ani.

Pentru prima oară în câteva decenii, bătrânul a vorbit ruseşte. Povestea sa este desprinsă parcă dintr-un roman foileton.

În 1939, când începea cel de-al Doilea Război Mondial, Eliahu emigra din Polonia în Rusia. Îşi lăsa în urmă, la Varşovia, toată familia, care avea să ucisă într-un lagăr de concentrare.

Unul dintre fraţii săi, Volf, a evadat însă şi a scăpat cu viaţă – ca mai apoi să fie trimis de ruşi în Siberia. Eliahu a emigrat apoi în Israel și n-a mai ştiut nimic de fratele său, pe care l-a crezut mort de zeci de ani.

Nepotul lui Eliahu, Şahar Smorodinski: Am găsit o mărturie pe pagina de internet a Memorialului Yad Vashem, unde apărea un frate pierdut, care nu mai este în viaţă, Vovik, care scria că bunicul meu Eliash, cum se alintau, a murit în timpul războiului. Ne uităm la data mărturiei, vedem că era 2005, imediat am făcut un calcul, bărbatul avea 82 de ani în acel moment, ar exista o şansă că e încă în viaţă, era şi un telefon trecut, la Magnitogorsk, în Rusia.

Tinerii familiei au descoperit că, într-adevăr, Volk scrisese acele rânduri la Yad Vashem, dar murise în 2011. Dar cel cu care vorbeau la telefon era fiul lui, deci nepotul lui Eliahu. Care imediat a început demersuri să îşi viziteze unchiul în Israel.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite