CORESPONDENȚĂ DE LIVIU IUREA

La 100 de km de Moscova, oamenii își părăsesc casele, sufocați de gunoaie

Case părăsite și oameni care se refugiază de urgență. Nu, nu este vorba despre o zonă de conflict. Se întâmplă la 125 de kilometri de Moscova, la Volokolamsk, unde localnicii trăiesc clipe de coșmar. Nu se mai poate respira din cauza mirosului toxic de la groapa de gunoi a orașului. Echipa TVR a fost acolo și ne spune prin ce dramă trec localnicii.

17 Aprilie 2018, 20:25 (actualizat 17 Aprilie 2018, 20:42) |
Alungați de gunoaie. Corespondență de Liviu Iurea
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"Vând casa și afacerile" - așa sună anunțurile scrise pe gardurile sătucului Yadrovo. Lumea practic își lasă gospodăriile și se refugiază la rude sau prieteni, pentru a respira aer curat.

Natalia - localnică din Yadrovo: "A fost un miros atât de greu, încât mă durea gâtul. Toată noaptea nu am putut dormi. Aveam o tuse ciudată. Nu aveam temperatură, dar mă dureau îngrozitor genunchii. Mă gândesc cu groază ce au simțit copiii".

Problema este la centrul de reciclare a gunoiului menajer, extrem de solicitat în ultima jumătate de an. În imediata apropiere a Moscovei a fost închisă o groapă de gunoi similară și de atunci toate deșeurile sunt aduse la Yadrovo.

Zilnic, sunt aduse 6.000 de tone de gunoi menajer. Casele oamenilor sunt amplasate la doar 300 de metri. Când bate vântul, toate noxele sunt duse spre orașul Volokolamsk.

În urma protestelor localnicilor, autoritățile au luat măsuri de remediere a situației.

Ivan Kudelskii - director poligon reciclare gunoi menajer: "Vom instala o făclie şi în proporție de 99,99% va arde gazul acumulat aici. Nu vor exista mirosuri sau elemente toxice care să ajungă în atmosferă".

Sătenii sunt și mai alarmați, pentru că toate substanțele chimice scurse de la groapa de gunoi au pătruns în pânza freatică.

Alexei Rusakov - localnic orașul Volokolamsk: "Râul Gorodnya trece prin oraşul Volokolamsk. Analizele au arătat că apa este toxică, că nu poate fi consumată sub nicio formă".

În urmă cu o lună, 67 de copii au fost internați în spital cu diagnosticul inițial "otrăvire cu gaz toxic". Scandalul a luat proporții și lumea s-a revoltat după ce medicii au fost obligați să schimbe diagnosticul, dând vina pe o banală gripă.

Anatol Batashev - lider mișcare ecologistă: "Localnicii sunt împotrivă. Aici este un râu, vântul aduce noxele în oraş. Oamenii nu cred în autorităţile locale şi vor să fie traşi la răspundere cei care au provocat această catastrofă ecologică".

În Piața Centrală din Volokolamsk este instalat un panou imens care arată în regim on-line calitatea aerului din oraș. Oamenii protestează săptămînal și cer închiderea focarului de infecție.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 6°C
IASI 3°C -1°C
CLUJ 2°C 3°C
CONSTANTA 14°C 7°C
CRAIOVA 5°C 7°C
BRASOV 5°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI