L.C.Kovesi: Am luat act de ordinul de revocare, începând de astăzi nu voi mai lucra în DNA. Corupția poate fi învinsă, nu abandonați!

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA. Laura Codruța Kovesi a declarat că a luat act de ordinul de revocare și că, deși propunerea "nu a îndeplinit condițiile puse de lege", "am luat act de ordinul de revocare, începând de astăzi nu voi mai lucra în DNA. Voi rămâne procuror".

09 Iulie 2018, 10:23 (actualizat 09 Iulie 2018, 21:02) |
Laura Codruta Kovesi, declarație
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Declarații Laura Codruța Kovesi:

- președintele României a emis ordinul de revocare, așadar mandatul meu încetează de astăzi.

- am fost procuror-șef al DNA timp de 5 ani și tot ce am realizat sau nu am realizat am consemnat într-un  raport care va fi făcut public în cel mai scurt timp și care va putea fi studiat pe site-ul instituției noastre.

- în ceea ce privește procedura de revocare, vă reamintesc că propunerea de revocare nu a întrunit condițiile prevăzute de lege. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat un aviz negativ. Am dovedit în fața Secției pentru procurori a CSM că motivele invocate de ministrul Justiției în propunere - o parte din ele sunt nereale, o parte din ele sunt neîntemeiate. Decretul de revocare emis de președintele României lasă un mare semn de întrebare: va exista o subordonare discreționară a procurorilor-șefi față de ministrul Justiției? Nu comentez decizia Curții Constituționale. Însă aș vrea să arăt că motivarea sugerează că procurorii ar putea fi, în viitor, subordonați ministrului Justiției și de aceea cred că o clarificare rămâne, în continuare, necesară.

- despre mine vă pot spune că am luat act de decretul de revocare din funcția de procuror-șef al DNA, începând de astăzi nu voi mai lucra în DNA. Voi rămâne procuror.

- Aș dori să adresez un mesaj tuturor colegilor mei, și cei care sunt prezenți, și cei care sunt în birouri și lucrează, și-n egală măsură tuturor procurorilor din Ministerul Public cu care am lucrat timp de șase ani, ca procuror general: Vă mulțumesc tuturor pentru curajul vostru, pentru profesionalism! Vă mulțumesc pentru rezistența și dârzenia de care ați dat dovadă în lupta cu infracționalitatea! Vă mulțumesc că ați mers înainte, indiferent cât de atacați am fost, indiferent cât de umiliți am fost în fața societății, în fața familiilor noastre, târâți în noroi, fără posibilitatea de a ne apăra! Am putut doar să sesizăm CSM, pentru apărarea adevărului.

- Cu toții știm că DNA, în ultimii 5 ani, a obținut și alte rezultate, care nu sunt statistici. DNA a demonstrat că legea este egală pentru toți. Și nimeni nu este prea puternic pentru a se sustrage din fața legii! Procurori independenți au făcut investigații față de persoane care erau de neatins. Indiferent de funcția lor, indiferent de statutul social și indiferent de averea pe care aceștia au deținut-o. Am contribuit, prin anchetele noastre, la conștientizarea societății cu privire la gravitatea fenomenului corupției. Dragi colegi, ceea ce am reușit să demonstrăm, în primul rând, a fost să arătăm că instituțiile publice din România sunt eficiente, că lucrează legal! Dar mai ales, da, corupția poate fi înfrântă! Nu, episodul de astăzi nu este o înfrângere!

- Modul brutal în care se forțează modificarea legilor penale ne arată că vor protecție. Pentru trecut, pentru prezent și pentru viitor. Nimic nu poate fi pus în balanță pentru continuarea acestei lupte. După șase ani la conducerea Parchetului General și cinci ani, o lună și 24 de zile în funcția de procuror-șef al DNA, vă spun: nimic nu poate fi pus în balanță față de continuarea acestei lupte. Căci această luptă este una pentru apărarea societății față de infractori periculoși. Da, sistemul judiciar trece printr-un moment dificil. Toți știm asta, căci am văzut cu toții ce mai rămâne din legile penale. Am văzut cu toții forma adoptată în Parlament în ceea ce privește Codul Penal și Codul de procedură Penală, am făcut și noi observații, a făcut și Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) și Consiliul Superior al Magistraturii și nu în ultimul rând, și poate cel mai important, și Parchetul de pe lângă ÎCCJ. Este de bun simț să observăm că voința politică în acest moment nu este pentru justiție eficientă, ci este pentru blocarea anchetelor și pentru blocarea justiției. Noi, procurorii, nu putem duce o luptă politică, ne interzice legea. Pledoaria noastră este, însă, pentru o legislație stabilă, pledoaria noastră este pentru o legislație în care procurorii să fie independenți. Independența procurorilor este o valoare incoruptibilă. DNA este o instituție matură, profesionistă, care a demonstrat că își îndeplinește atribuțiile, indiferent de provocări. Așa că, dragi colegi, nu abandonați, continuați să vă faceți treaba și nu abandonați!

- Le mulțumesc tuturor celor care ne-au susținut în activitate. Le mulțumesc tuturor celor din sistemul judiciar, le mulțumesc tuturor partenerilor instituționali din România, dar și din străinătate.

- Și în final, aș avea un mesaj pentru cetățenii României și pentru societatea din România: Corupția poate fi învinsă, nu abandonați!

"În executarea deciziei Curţii Constituţionale nr. 358/2018, preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat, astăzi, decretul de revocare a doamnei Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie", a anunţat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi.

Ea a amintit că, potrivit deciziei CCR, "preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi".

Preşedintele Iohannis a afirmat constant că respectă Constituţia şi legile ţării şi a acţionat permanent în acest sens, a precizat Dobrovolschi.

Potrivit purtătorului de cuvânt, şeful statului subliniază ca lupta împotriva corupţiei nu trebuie, în niciun caz, abandonată sau încetinită.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN POLITIC
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 14°C
IASI 12°C 11°C
CLUJ 9°C 4°C
CONSTANTA 13°C 16°C
CRAIOVA 12°C 11°C
BRASOV 10°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI