Scandal politic, după ce L. Dragnea a anunțat mutarea ambasadei României din Israel. Iohannis: Ar fi o încălcare a dreptului internațional

Furtună pe scena politică după ce Liviu Dragnea a dezvăluit intenţia ca România să-şi mute ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Preşedintele Klaus Iohannis spune că nu a fost informat şi consultat în legătură cu memorandumul adoptat de guvern şi face apel la discernământ. Relocarea este în proces de analiză, spun oficialii din Ministerul de Externe.

20 Aprilie 2018, 09:51 (actualizat 21 Aprilie 2018, 11:18) |
O mutare... controversată
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Memorandumul despre care a vorbit liderul PSD la un post de știri este confidențial din considerente de politică externă, după cum a explicat premierul Viorica Dăncilă.

Premierul a făcut precizări după ce, dimineață, Administrația Prezidențială a atras atenția că șeful statului nu a fost consultat.

Klaus Iohannis a cerut discernământ și responsabilitate din partea politicienilor.

E nevoie de o discuție cu toți actorii cu atribuții în politica externă și siguranță națională, însă decizia finală revine, potrivit Constituției, președintelui României,a transmis șeful statului.

O poziție mai nuanțată față de cea a liderului PSD a avut președintele ALDE.

Într-un comunicat, Ministerul de Externe precizează că memorandumul e, de fapt, o modalitate de a identifica cel mai potrivit mod de poziționare a României, ținând cont de ultimele evoluții în regiune.

Ministerul spune că România a avut mereu o poziție echilibrată și amintește că noi am recunoscut statul palestinian.

România este singura țară din Uniunea Europeana care își anunță intenția de a muta ambasada la Ierusalim.

Israelul consideră Ierusalimul capitala sa, în timp ce palestinienii revendică Ierusalimul de Est drept capitala viitorului lor stat.

Statele Unite au dat semnalul și chiar pe 14 mai, când se aniversează 70 de ani de la întemeierea statului Israel, își vor deschide oficial primul birou al ambasadei în Ierusalim.

Nici ONU și nici Uniunea Europeană nu împărtășesc însă poziția Statelor Unite. Până acum, doar Guatemala a anunțat că își va muta ambasada, iar premierul israelian a declarat că are cunoștință despre 6 țări care au o astfel de intenție.

Președintele Klaus Iohannis:  Relocarea ambasadei României la Ierusalim ar reprezenta o încălcare a dreptului internațional

Administrația Prezidențială reamintește faptul că există o serie de rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU și ale Adunării Generale a ONU prin care se solicită, printre altele, statelor membre ONU să se abțină să stabilească misiuni diplomatice în Ierusalim și să intensifice eforturile internaționale pentru o pace durabilă, cuprinzătoare și justă în Orientul Mijlociu. Prin urmare, în această etapă, relocarea ambasadei României în Ierusalim ar reprezenta o încălcare a dreptului internațional relevant.

Președintele Klaus Iohannis nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu mutarea ambasadei României din Israel la Ierusalim, iar această decizie nu are la bază evaluări solide şi cuprinzătoare, se arată într-un comunicat al Administrație Prezidențiale.

"Inițiativa Guvernului României poate reprezenta, eventual, cel mult începutul unui proces de evaluare în materie, care poate fi finalizat doar în momentul încheierii negocierilor privind Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, în cadrul căruia statutul Ierusalimului reprezintă o temă centrală. Acest statut poate fi stabilit numai în urma încheierii unui acord direct şi final între părți" - afirmă președintele.

Klaus Iohannis subliniază că "poziția constantă a țării noastre în ceea ce privește Procesul de Pace din Orientul Mijlociu rămâne neschimbată" și reiterează "necesitatea rezolvării juste și de durată a conflictului israeliano-palestinian, prin implementarea „soluției celor două state”, Israel și Palestina, care să coexiste în pace și securitate, ca unică variantă viabilă și capabilă să garanteze îndeplinirea aspirațiilor părților."

Premierul Viorica Dăncilă: Ministerul de Externe a stabilit caracterul clasificat al Memorandumului

Viorica Dăncilă a confirmat azi că a avut o discuție pe acest subiect cu președintele Klaus Iohannis. Premierul a confirmat, de asemenea, că a fost adoptat un memorandum în ședința de guvern privind relocarea ambasadei, dar nu a dat detalii despre conținutul acestuia.

Prim ministrul a precizat că emitentul, în acest caz ministerul de Externe, a stabilit caracterul secret al documentului. Premierul Dăncilă a dat asigurări că vor avea loc consultări cu toate instituțiile în acest caz.

Ambasadorul Palestinei la București: Decizia este un act împotriva legislațiilor internaţionale şi se contrazice cu poziţia istorică a României faţă de Orientul Mijlociu

Ambasadorul Palestinei la București a reacționat după anunțul lui Liviu Dragnea. E.S. Dl. Fuad Karim Saliba Kokaly, ambasador Palestina în România: "Această decizie este un act împotriva legislațiilor internaţionale şi se contrazice cu poziţia istorică a României faţă de Orientul Mijlociu. De asemenea, se contrazice şi cu poziţia Uniunii Europene, care a condamnat declaraţia preşedintelui Trump de a muta ambasada la Ierusalim. Noi credem că România trebuie să îşi păstreze rolul tradiţional şi noi sprijinim cu foarte mare interes declaraţia şi poziţia domnului preşedinte  Iohannis."

Premierul palestinian, Rami Hamdallah, a cerut joi României să nu-şi mute ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, estimând că o asemenea măsură ar reprezenta o încălcare a dreptului internaţional şi a rezoluţiilor ONU şi de asemenea ar dăuna şanselor de pace şi de creare a unui stat palestinian în cadrul frontierelor din anul 1967 cu capitala la Ierusalim, se arată într-un comunicat difuzat de biroul premierului Hamdallah, citat de agenţia palestiniană de presă WAFA și preluat de Agerpres.

Memorandumul care ar fi fost aprobat de guvern nu apare, deocamdată, pe lista publică a actelor aprobate în ședința de guvern de acum două zile. Executivul precizează însă că documentul a fost clasificat confidențial, potrivit normelor în vigoare.

(w500) Ambasada R

MAE: A fost lansat un proces de analiză și evaluare privind relocarea, care va implica toate instituțiile prevăzute de Constituție

Și ministerul Afacerilor Externe de la București a reacționat printr-un comunicat în care se arată că a fost lansat un proces de analiză și evaluare privind relocarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim" prin care "se are în vedere un proces cuprinzător de analiză interinstituțională, cu includerea și consultarea tuturor instituțiilor și actorilor relevanți, conform Constituției și legilor în vigoare."

MAE subliniază că "în mod tradițional, România a avut o poziție echilibrată în gestionarea dosarului israeliano-palestinian, fapt confirmat inclusiv de recunoașterea, în plan bilateral, de mai bine de trei decenii a statului palestinian. [...] Poziția echilibrată este susținută inclusiv de preocuparea constantă a țării noastre în ceea ce privește comunitatea originară din România aflată atât în Statul Israel, cât și în Palestina."

Reacțiile au venit după ce  joi seară, Liviu Dragnea a declarat că decizia mutării ambasadei  a fost luată și vor începe procedurile în acest sens. "Acum ceva timp eu am spus că, din punctul meu de vedere, şi România, după anunţul administraţiei americane, trebuie să-şi mute ambasada din Israel, de la Tel Aviv, la Ierusalim. [...] Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Poate părea un lucru puţin important. Are o valoare simbolică uriaşă acest gest al nostru, în primul rând o valoare simbolică pentru un stat care are o influenţă nemaipomenit de mare în lume, un stat, Israelul, cu care noi avem relaţii speciale de foarte mulţi ani, un stat în care sunt peste 500.000 de români care trăiesc acolo, are o valoare foarte mare pentru administraţia americană", a afirmat președintele PSD,  Liviu Dragnea, la Antena 3.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 0°C
IASI 0°C -3°C
CLUJ -3°C -6°C
CONSTANTA 0°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -3°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI