L. Dragnea: Luni va fi depusă moțiunea de cenzură. PSD este sub asediu. Sorin Grindeanu este o unealtă, este greu să ne dăm seama a cui

Președintele PSD a făcut declarații la sediul PSD, după ce PSD a hotărât excluderea lui Sorin Grindeanu din partid și depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Cabinetului Grindeanu. TVR 1 transmite LIVE evenimentele politice ale acestei zile.

15 Iunie 2017, 16:25 (actualizat 15 Iunie 2017, 21:28) |
Declarații Liviu Dragnea
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"PSD a luat decizia ca luni să se depună o moțiune de cenzură, iar miercuri să fie dezbătută și votată. (...) PSD este sub asediu. Nu-mi dau seama exact cine stă în spatele acestei acțiuni, oricum este o coordonare profesionistă. Ce se întâmplă acum la guvern este ilegitim și în afara rezultatului alegerilor. (...) Practic, este ocupat guvernul. Sorin Grindeanu este o unealtă, a cui este greu să ne dăm seama. (...) La Palatul Victoria este un guvern fantomă" - acestea au fost cele mai importante afirmații ale lui Liviu Dragnea, după ședința CEx de astăzi.

Declarațiile integrale ale lui Liviu Dragnea și răspunsurile sale la întrebările presei pot fi urmărite în secțiunea VIDEO.


Declarații Liviu Dragnea:

-mai mulți colegi au propus excluderea dlui Sorin Grindeanu din calitatea de membru al PSD, decizie aprobată în unanimitate. Art 423 din statut.

-am aflat de declarațiile de la Cotroceni.

-PSD a luat decizia ca luni să se depună o moțiune de cenzură, iar miercuri să fie dezbătută și votată. Nu ne-am dorit această situație. Eu și colegii am crezut că dl Grindeanu va înțelege că trebuie să-și depună demisia. PSD a luat această decizie pe care o regret, dar aici am ajuns. Dacă ar fi dorit să nu se lungească această criză politică, poate am fi ajuns la o soluție amiabilă, astăzi am fi fost la consultări la Cotroceni, în seara asta declanșam procedurile pentru instalarea unui nou guvern.

-am mai vorbit despre ceea ce s-a prezentat în acea analiză.

-în ultimele 2 zile majoritatea miniștrilor veneau la mine și la partid plângându-se că nu au comunicare cu primul ministru. Am avut mai multe discuții cu dl Sorin Grindeanu în această perioadă.

-Recunosc că au fost mai mulți miniștri care, de mai mult timp, intenționau să plece din Guvern din această cauză. Cea mai importantă grijă a fost și va fi aplicarea programului de guvernare. Mulți miniștri voiau să ia această decizie pentru că spuneau că nu vor să fie arătați cu degetul pentru neîndeplinirea programului de guvernare.

-sunt 200 de măsuri care n-au fost îndeplinite. Pentru a intra în vigoare în 2018, acele măsuri trebuiau adoptate până la 1 iulie 2017, cum era scris în programul de guvernare.

-măsura supraimpozitării veniturilor obținute din resurse naturale trebuia adoptată ca să intre în vigoare la 1 ianuarie 2018. Nici până astăzi Legea prevenției nu este gata.

-S-a spus că aseară s-a luat act pentru prima oară despre această evaluare. Am spus că la finalul primului semestru vom face o evaluare și cei care nu vor performa vor fi înlocuiți. Trebuia să fie o grijă mai mare și chiar preocuparea principală a guvernului să facă această evaluare. Am avut o întâlnire cu dl Grindeanu cu acest raport pe masă.

-Mi se pare profund incorect modul în care s-a raportat la dl Darius Vâlcov. Vorbea destul de des cu dl Vâlcov, îl aprecia pe acest om, care a fost unul dintre cei mai importanți oameni care au conceput programul de guvernare, dacă nu cel mai important. Ca o precizare, Darius Vâlcov este membru PSD.

-după viteza cu care se organizează aceste acțiuni, nu este un plan făcut pe genunchi. Nici eu nici colegii mei nu ne-am imaginat că o acțiune de evaluare  a activității guvernului poate duce la o asemenea acțiune.

-PSD este sub asediu. Nu-mi dau seama exact cine stă în spatele acestei acțiuni, oricum este o coordonare profesionistă. Ce se întâmplă acum la guvern este ilegitim și în afara rezultatului alegerilor. Un grup ilegitim a ocupat Palatul Victoria.

-au început deja colegii mei să lucreze la măsurile care trebuie luate, ne dorim ca săptămâna viitoare să purcedem la construcția unui nou guvern, pentru ca celelalte măsuri să poată intra în vigoare în anul următor și în anii următori.

 

Întrebări și răspunsuri

 

-colegii mei lucrează la textul moțiunii de cenzură.

-cea mai mare parte a actualilor membri vor face parte din viitorul guvern, sau unii dintre ei.

-este clar că el nu mai e el. În opinia noastră, Sorin Grindeanu este o unealtă, a cui este greu să ne dăm seama. Colegii mei au spus că parcă avea în spatele lui ceva care îl obliga să spună altceva.

-dezbatere serioasă, să alegem care e cea mai bună variantă de prim ministru. Și în ce privește membrii guvernului. Sunt oameni care se comportă normal dar în astfel de situații li se activează ceva.

-este foarte greu pentru noi să punem mâna pe o instituție sau pe un om care ar fi în spate, dar este foarte clar că este așa.

-un om politic îl văd că este în spatele lui sau în fața lui, dar instituții ... este foarte greu să ne dăm cu părerea.

-astăzi unii colegi au spus, în special din Transilvania, au spus că dacă în ianuarie ar fi discutat mai mult, ei s-ar fi opus, pentru că ei știau aceste lucruri.. este deja istorie.

-este posibil ca în CEx să luăm în calcul mai multe variante pentru postul de prim-ministru.

-la Palatul Victoria este un guvern fantomă. Am vorbit, de exemplu, cu dl Dâncu, despre care se spunea că este într-un guvern și că este la Palatul Victoria, și el mi-a spus că este la un restaurant și nu este în niciun guvern.

-(aveți majoritate absolută în parlament ca să fiți sigur că această moțiune va trece?) Da.

-(e posibil ca Victor Ponta să fie în spatele lui Sorin Grindeanu?) Orice e posibil.

-nu i-am propus o funcție lui Sorin Grindeanu, i-am propus să iasă din starea în care nu-l mai recunoșteam niciunul.

-(ați avut vreo discuție cu PMP pentru a-i coopta la guvernare?) Eu, personal, nu.

-vom discuta și cu alte partide, pentru că este firesc într-o situație ca aceasta.

-(ați fi împotriva cooptării PMP la guvernare?) Nu-mi dau cu părerea, orice discuție ar fi, va fi întâi în CEx.

-noi discutăm despre un cabinet-fantomă, un cabinet haiducesc. Cabinetele nu se fac așa, ci se fac după discuții, după obținerea sprijinului politic, nu pe genunchi, nu la televizor.

-teama noastră era dacă rămâneam așa, programul de guvernare ar fi fost compromis

 

 

PSD a hotărât excluderea lui Sorin Grindeanu din partid și urmează să depună o moțiune de cenzură împotriva Cabinetului Grindeanu, potrivit unor surse politice. Decizia CExN vine în condiţiile în care premierul Sorin Grindeanu a refuzat să demisioneze. Toți miniștrii Cabinetului Grindeanu și-au depus astăzi demisiile la Guvern. Cu o zi în urmă, social-democrații au decis să îi retragă sprijinul politic Guvernului Grindeanu.

Între timp, surse politice spun că Victor Ponta ar putea fi numit în funcția de secretar general al Guvernului.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 6°C
IASI 3°C -1°C
CLUJ 2°C 3°C
CONSTANTA 14°C 7°C
CRAIOVA 5°C 7°C
BRASOV 5°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI